Debatt: Se vinförsäljning på nätet som ett komplement till Systembolaget – inte ett hot

Debatt Se vinforsaljning pa natet som ett komplement till Systembolaget scaledimage.php?type=preview&uuid=d21c9971 bbcf 5ddd 9d64

Även om domen har klargjort rättsläget finns det fortfarande stor osäkerhet bland svenskar kring lagligheten av att köpa vin på nätet, skriver Anders Signell.

Ett år har gått sedan Högsta domstolens beslut i den så kallade Winefinder-domen, som slog fast att distansförsäljning av alkohol till svenska konsumenter är laglig och är laglig enligt gällande svensk alkohollag och EU-lag sedan 2007.

Domen gör det möjligt för företag som Winefinder och Vinoteket att fortsätta sin verksamhet med att sälja vin på nätet, levererat direkt till dörren från Danmark. Denna utveckling ska inte ses som ett hot mot Systembolagets monopol, utan snarare som ett komplement som syftar till att förbättra vinkonsumenternas upplevelse.

Trots att varannan svensk enligt en rapport från Sprit- och vinleverantörernas förening kan tänka sig att köpa vin på nätet, få har gjort det. Endast 1,28 procent av invånarna över 20 år i Värmland har köpt vin på nätet från andra aktörer än Systembolaget i år. En stor del av befolkningen är fortfarande osäker på om det är lagligt att köpa vin på det här sättet. Enligt rapporten anser mer än var tionde (13 procent) att det är olagligt, medan var fjärde (26 procent) är osäker.

Det är förvånande att så få svenskar utnyttjar möjligheten att köpa vin på nätet. I en tid då e-handeln växer snabbt inom många produktkategorier är beteendet att bära hem sina flaskor från butiken fortfarande fast förankrat. Även om domen har klargjort rättsläget är det fortfarande stor osäkerhet bland svenskar kring lagligheten av att köpa vin på nätet.

Vinoteket och Winefinder har i mer än ett decennium erbjudit en laglig webbutik med hemleverans av vin. Vinet skickas från Danmark och skatt betalas av Vinoteket och Winefinder innan det når slutkunden och är alltså redan inbakat i priset som i all annan verksamhet. Detta har också öppnat dörrar för svenska vingårdar att starta gårdsförsäljning av vin redan i sommar, så länge vinet först skeppas till Danmark.

Systembolaget har en viktig roll i att säkerställa en ansvarsfull alkoholhantering och minska de negativa effekterna av alkoholkonsumtion genom att till exempel aktivt försöka minska försäljningen av bag-in-box och alkoholhaltiga läskedrycker, vilket de facto ökar konsumtionen.

Vinförsäljning online kan samexistera med detta uppdrag genom att erbjuda ett bekvämt och lagligt sätt för vuxna konsumenter att upptäcka kvalitetsviner och njuta av dem på ett ansvarsfullt sätt. Genom att sprida kunskap om att det är lagligt att köpa vin på nätet från godkända operatörer kan vi öka medvetenheten och bryta ner den osäkerhet som fortfarande råder.

Det är dags att se vinförsäljningen på nätet som en positiv utveckling som kan komplettera Systembolagets monopol, inte hota det. Låt oss omfamna möjligheterna och förbättra vinkonsumentens upplevelse genom att ge dem fler valmöjligheter och mer bekväma köpalternativ.

Anders Signell

VD för Vintjänsten där Vinoteket och Winefinder ingår


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen