Debatt: Skolbarnen i Värmland behöver både frukt och mjölk - idag nyheter
   

Debatt: Skolbarnen i Värmland behöver både frukt och mjölk



image.php?type=preview&uuid=42f03708 70cc 57e8 99bb

Idag kan svenska skolor få EU-stöd för mjölk som serveras till eleverna. Nu vill regeringen även börja erbjuda frukt i skolan från och med läsåret 2025/26. Satsningen ska finansieras med pengar från EU:s skolprogram. Det är utmärkt! Men det är viktigt att regeringen ser till att EU kan finansiera både det nya fruktstödet och skolmjölksstödet, skriver Emma Rung, vd på KRAV.

För att skapa största möjliga nytta bör barnen även erbjudas ekologisk och gärna svensk ekologisk frukt. Det skulle stödja inhemsk hållbar fruktproduktion och bidra till att Sverige bibehåller sin ledande position vad gäller hållbarhet inom offentlig sektor.

Sverige är idag ett av de länder som upphandlar mest ekologisk mat till den offentliga sektorn. I hela landet var cirka 34 procent av all mat som köptes in ekologisk 2023, varav över hälften var KRAV-märkt. Sveriges nationella mål är att den ekologiska konsumtionen i offentlig sektor ska vara 60 procent år 2030. I Värmland var 18 procent av den köpta maten ekologisk förra året.

Vid produktion av ekologisk frukt och andra ekologiska livsmedel används inte insatsvaror som konstgödsel eller onaturliga bekämpningsmedel. Det bidrar till biologisk mångfald och oberoende av importerade insatsvaror stärker också den svenska livsmedelsberedskapen.

EU:s mjölkbidrag är ett framgångsrikt exempel på hur EU-medel främjar hållbarhet i den offentliga sektorn. Sedan 1995 får nästan alla svenska skolbarn mjölk som är subventionerad av EU och 90 procent av all inköpt skolmjölk är KRAV-märkt och därmed ekologisk. Den KRAV-märkta mjölken produceras av kor som går ute en stor del av betesperioden och då får minst 50 procent av sitt dagliga groidag nyheteroder från bete.

Risken är nu att satsningen på fruktbidrag gör att skolmjölksbidraget minskar. Regeringen har gett Jordbruksverket i uppdrag att så snart som möjligt utreda hur fruktstödet ska organiseras, och vilka skolformer som ska ta emot frukten. Dessutom har regeringen bett Jordbruksverket överväga hur skolprogrammets pengar ska fördelas mellan frukt och mjölk. Att ta pengar från mjölk till frukt skulle vara en mycket dålig lösning.

Enligt EU:s villkor ska både fruktstöd och skolmjölksstöd ges i samband med att barnen lärs om hur mat produceras och hur viktigt det är att ha goda matvanor för hälsan.

Goda matvanor och hållbarhet bör vara helfinansierad och den svenska regeringen måste därför se till att bidragen från EU:s skolprogram räcker till både mjölk och frukt.

Emma RungVD på KRAV


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa