Det är inte en politik som driver elektrifiering, utan en politik som riskerar att driva upp elkostnaden till nivåer där den gröna omställningen stannar, skriver Maria Röske.
När du frågar får du svar. Istället för att utreda hur landets elproduktion bäst kan byggas ut har regeringen på förhand beslutat att man vill ha ny kärnkraft, och har utrett hur den kan finansieras i ett läge där näringslivet inte är intresserade av att ta den ekonomiska risken med att investera i ny kärnkraft.
Nu när utredningen presenterats står det klart att den som trodde att det skulle räcka med billiga, eller rent av räntefria lån, har gjort ett misstag. Förutom att skattebetalarna måste ta hela kreditrisken för 75 procent av byggkostnaden föreslås att kärnkraftsbolaget, för att överhuvudtaget kunna betala tillbaka investeringen, ska ges en prisgaranti på 80 öre/ kWh. Detta genom att staten täcker gapet från marknadspriset upp till 80 öre/kWh.
I juli 2024, elpriset i elområdena 1, 2 och 3 har legat kring 20 öre/kWh. Vid nuvarande prisnivå är kärnkraftsbolaget därmed garanterat fyra gånger marknadspriset. Och notan föreslås skickas till elanvändarna i form av att en redan hög elskatt höjs ytterligare. Skattebetalarna måste därför först låna ut pengar, och sedan själva finansiera återbetalningen. Det är inte en politik som driver elektrifiering, utan en politik som riskerar att driva upp elkostnaden till nivåer där den gröna omställningen stannar.
Utredaren Mats Dillén har troligen kommit fram till att det bara är genom att bryta de marknadsekonomiska förutsättningarna inom energisektorn och införa en långtgående planekonomisk lösning som det är möjligt att få till stånd investeringar i ny kärnkraft.
Men det som utredaren också borde ha tittat på är om det överhuvudtaget är ett relevant förslag. Energimyndigheten har visat att det går att ha ett energisystem baserat på 100 procent förnybar el på 2040-talet. Och studier från Blekinge Tekniska Högskola och Chalmers visar att elsystem utan kärnkraft blir billigare än system där kärnkraften tvingas in.
Att först välja teknik för utökad elproduktion och sedan låta undersöka hur den valda tekniken kan finansieras är fel ordning. Istället bör man från politiskt håll ställa frågan hur vi kan åstadkomma en tillräckligt snabb utbyggnad av ny fossilfri elproduktion till lägsta möjliga kostnad för att nå klimatmålen.
Om utredningsförslaget genomförs kommer resurser att bindas i onödan under så lång tid att varken elektrifieringsmål eller klimatmål uppnås. Det är ett orimligt pris att betala bara för att regeringen ska kunna agera.
Maria Röske
Ordförande, 100 % förnybar
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.