Debatt: Värmland behöver en ny syn på vem som har kompetens

Debatt Varmland behover en ny syn pa vem som har scaledimage.php?type=preview&uuid=ecac58be 7e45 5468 b465

Många företag och arbetsgivare i Värmland har svårt att rekrytera. Samtidigt visar ny statistik från Arbetsförmedlingen att 1 599 personer med funktionsnedsättning i länet står utanför arbetsmarknaden. Det behövs en ny syn på vem som har kompetens, skriver Sara Revell Ford och Mattias Ljungdahl.

Hur kommer det sig att mer än varannan funktionsnedsatt i Sverige saknar jobb att gå till? Bara i Värmland är siffran 1 599, enligt den senaste statistiken från Arbetsförmedlingen. Samtidigt har många företag och arbetsgivare ett stort behov av arbetskraft.

Arbetsgivares rekryteringsbehov och bristen på jobb för personer med funktionsnedsättning är en lucka som medför stora kostnader och negativa effekter, både för individen och för samhället. För den individ som inte ingår i en arbetsgemenskap, tjänar inte pengar och riskerar att hamna utanför samhället. För företag som inte hittar rätt kompetens, och för samhället som står med stora kostnader för försörjningsstöd och psykisk ohälsa.

Att det saknas yrkesskicklighet och kompetens hos personer med funktionsnedsättning vet vi inte är korrekt. I Värmland arbetar cirka 1 000 Samhall-anställda med allt från servicetjänster i samverkan med kommuner till tvätt, hushållning och fastighetsskötsel.

Vi är en del av lösningen, men med tanke på hur många personer med funktionsnedsättning som idag står utanför arbetsmarknaden behöver fler öppna upp och modernisera sin syn på vem som har kompetens.

Det finns många saker som företag kan göra för att öka integrationen. Tre konkreta exempel är:

1. Kartlägg hur du rekryterar. Analysera urvalsprocesser och på vilka grunder du väljer ut kandidater.

2. Dela kunskap. Många organisationer, forskare och framför allt personer med funktionsnedsättning har stor kunskap om arbetslivet och hur arbetsplatser kan göras mer tillgängliga.

3. Det finns ekonomiskt stöd till hjälpmedel och anpassningar till verksamheter som omfattar personer med funktionsnedsättning. Kontakta Arbetsförmedlingen och ta reda på hur du kan använda de lönebidrag och bidrag som finns.

Det viktigaste är dock inte hur du börjar – utan att du börjar.

Det behövs en ny syn på vem som har kompetens, i Sverige och i Värmland. Tillsammans kan vi skapa ett samhälle där alla har en plats – alla vinner.

Sara Revell Ford

VD, Samhall

Mattias Ljungdahl

Distriktschef, Samhall Värmland


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen