Debatt: Värna våra veterinärer istället för att svartmåla dem



image.php?type=preview&uuid=538702db a4e5 596e 8d37

Ett tydligt budskap är att djurhälsovården idag ger snabb och effektiv hjälp vid sjukdomar, mer eller mindre akuta, där djurägarna är mycket nöjda. Jämför man det med mänsklig sjukvård kan det ta månader innan man får hjälp, skriver Marléne Lund Kopparklint och Lars Beckman.

Socialdemokraterna har valt att fortsätta sin resa in i vänsterpopulismen genom att rikta sina attacker mot nya mål. Efter att ha fördömt privata välfärdsföretag, friskolor och privata tandläkare har turen nu kommit till veterinärerna. Detta är ett bedrövligt och farligt spel som bara skapar ytterligare splittring och onödig oro bland våra medborgare i vårt samhälle.

Istället för att erkänna och värdera de yrkesgrupper och verksamheter som fungerar bäst väljer Socialdemokraterna att svartmåla dem. Istället borde man titta på de verkliga problem som de själva skapat under många år när de själva styrde, till exempel den stora bristen på veterinärer som är ett stort hot mot djurhälsovården.

Det finns en anledning till föräldrar som väljer fristående skolor för sina barn, till privata vårdcentraler som får toppbetyg från patienter och till det faktum att många äldre föredrar privata leverantörer av äldreomsorg och hemtjänst. Det beror helt enkelt på att dessa företag levererar hög kvalitet och skapar nöjda användare. Den verkliga frågan som Socialdemokraterna bör ställa sig är varför den offentligt styrda verksamheten inte fungerar bättre.

Under det senaste året har det varit en debatt i media om de stigande kostnaderna för husdjursförsäkringar och veterinärbesök. I en utredning av Riksdagens utredningstjänst (Dnr 2020:1517) konstateras att den svenska djurhälsobranschen har vuxit kraftigt i både omsättning och antal anställda de senaste tio åren. Antalet anställda inom djurhälsovården har ökat från drygt 1 000 år 2000 till närmare 5 000 år 2018.

Denna tillväxt är kopplad till medicinska framsteg inom djurhälsovården och en förändrad syn på djur från djurägares sida, där djur numera anses vara fullvärdiga familjemedlemmar. Denna förändring har drivit på efterfrågan och utvecklingen av avancerade behandlingsmetoder och investeringar i medicinteknik.

På TV4 Play finns en serie som heter Veterinärerna, där tittarna får en inblick i den fantastiska djursjukvården som erbjuds i Sverige. Oavsett om det gäller en sjuk fågel, hund, katt eller häst så finns det alltid hjälp att få. Svensk veterinärvård erbjuder högkvalitativ och avancerad vård med stor tillgänglighet, något som bör uppskattas och värnas.

Som ansvarig för Moderaternas djurskyddspolitik i miljö- och lantbruksnämnden och som djurägare och riksdagsledamöter har vi besökt flertalet veterinärer runt om i landet. Ett tydligt budskap är att djurhälsovården idag ger snabb och effektiv hjälp vid sjukdomar, mer eller mindre akuta, där djurägarna är mycket nöjda. Om du jämför det med mänsklig sjukvård kan det ta månader innan du får hjälp.

Oavsett om man tittar på djurhälsovård, äldreomsorg, skola, har den privata sektorn ofta snabb och effektiv service som kunderna är nöjda med. Det belyser den paradox vi står inför. Det är tydligt att den privata sektorn, i det här fallet veterinärvården, fungerar effektivt och tillfredsställer sina kunder, något som snarare bör tas som ett positivt exempel än kritiseras.

Det är viktigt att vi inte gör det låter Socialdemokraterna förstöra en väl fungerande veterinärmarknad. Samtidigt måste vi givetvis hålla ett vakande öga på utvecklingen för att säkerställa att ett fåtal dominerande aktörer inte missbrukar sin ställning. Regeringen har verktyg, som Konkurrensverket, för att se över och agera om branschen visar tecken på bristande konkurrens.

Sammanfattningsvis borde Socialdemokraterna fokusera mer på att förbättra offentligt styrda verksamheter istället för att förtala och attackera de privata aktörer som bevisligen levererar hög kvalitet och har nöjda medborgare. Att underblåsa misstänksamhet och splittring gynnar ingen, allra minst de som är beroende av dessa livsviktiga tjänster.

Marléne Lund Copper Klint (M)

Riksdagsledamot Värmland, ledamot i miljö- och lantbruksnämnden

Lars Beckman (M)

Riksdagsledamot Gävleborg, ledamot i civilutskottet


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa