Den som lovar förändring måste leverera – idag nyheter

d314db7b f960 47fb 88f2 3f80f6c50a27


Det här är en åsiktstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Efter 14 år i opposition fick brittiska Labour äntligen fira. På fredagsmorgonen erkände Rishi Sunak och de konservativa toriesna besegrade i det brittiska valet. Labourledaren Keir Starmer flyttar nu in på Downing Street 10 istället.

Med ett valresultat bakom sig som Socialdemokraterna i Sverige fortfarande bara kan drömma om.

Keir Starmer har lovat väljarna förändring.  Om han inte levererar blir straffet hårt. Keir Starmer har lovat väljarna förändring.  Om han inte levererar blir straffet hårt.

Öppna bilden i helskärmsläge

Bild: Kin Cheung

När det här är skrivet, är rösträkningen fortfarande inte klar. Men i skrivande stund har Labour 410 av 650 platser i parlamentet. Det är minst sagt imponerande och innebär att Starmer och Labour har mandat att iscensätta förändringen de lovat sina väljare.

Annons

Annons

Labours valkampanj har handlat om vad valet i Sverige 2022 borde ha handlat om för Socialdemokraterna. Vård, de höga levnadskostnaderna, utbildning, fler bostäder. Vardagsfrågor som styr människors liv och välmående. Frågor där politisk framgång syns i vardagen. Uppenbarligen har det tilltalat många väljare i ett Storbritannien där delar av utmaningarna motsvarar dem vi ser i Sverige som medborgare.

Varför har gick det så bra för Labour? Tyvärr handlar det inte bara om att fokusera på vardagliga frågor. Det handlar också om en högerförskjutning i politiken, där Starmer bland annat har lovat att det inte ska bli några skattehöjningar, vilket har gjort Labour till ett parti även för bättre ställda britter. Det innebär också att väljare med sämre ekonomisk och social status som röstade på Labour riskerar att bli besvikna.

Efter den festglade och bullriga Boris Johnson som under pandemin införde restriktioner för andra, som han inte själv följde, och hans lika stökiga efterträdare Liz Truss, verkar britterna ha fått nog av Tories-politiker som inte gjorde så mycket för att skapa liv. bättre än vanligt folk.

Starmer är en klassresenär med arbetarrötter, som studerade juridik. När han nu flyttar in på Downing Street 10 kan man förstås hoppas att han inte har glömt sina rötter när han börjar sitt politiska arbete i rollen som premiärminister.

Annons

Starmer har vald på ett löfte om förändring. Det leder ofta till höga förväntningar hos väljarna, som riskerar att snabbt vända dig och ditt parti ryggen om du inte levererar.

Annons

Stora ord och stora förändringar är inte samma sak.

Tyvärr finns det mycket som säger att kameramannen Starmer lovade mer än vad han kommer att kunna leverera. Den som lovar både bättre sjukvård, fler bostäder och förbättrade levnadsvillkor, samtidigt som de lovar medel- och överklassen att det inte blir några skattehöjningar, tenderar att ställa upp för sitt eget misslyckande.

Och det är precis de löften Starmer gav till de brittiska väljarna.

Hur han och Labour ska lyckas få ihop den ekvationen återstår att se. Misslyckas, du har inte råd.

Efter år av högertumult ser det dock ut som att någon form av lugn kan lägga sig över Storbritannien politiskt.

Och det borde verkligen vara omöjligt för Starmer att göra det sämre än vad hans föregångare har gjort de senaste åren som premiärminister.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen