Deqa Abukar och Jan Eliasson får Raoul Wallenbergpriset 2024


För Deqa Abukar är “entreprenör” en egenskap snarare än en entreprenör. Hon ser i begreppet framför allt en kreativ och starkt driven person – det kan vara en mamma, en föreningsmänniska eller en vd – och vill kanalisera den kraften.
– Jag är övertygad om att entreprenörskap kan förändra både individer och samhälle, att drivkraft som tas om hand kan göra skillnad.
Hon var fortfarande tonåring när hon tillsammans med Adnan Yousuf startade organisationen Bling, som erbjuder gratis rådgivning till entreprenörstyper – vissa med ofullbordade idéer, andra som redan har egna företag, men främst riktar sig till människor i förortsområden.

Det har gått tio år nu. Sedan dess har Bling vuxit och gett upphov till flera verksamheter, som en investeringsfond och Shift-projektet, som i samarbete med nyhetssajten Breakit syftar till att matcha förortsidéer med riskkapital från finansdistriktet. Initiativet belönades 2021 med Stora journalistpris i kategorin “Årets innovatör”.
Deqa Abukar är därför själv starkt driven och såg tidigt sin mamma som en förebild, säger hon – en kvinna som när hon kom till Sverige från Somalia direkt blev egen företagare, inom hud- och hårvård.
– Jag såg på nära håll vad entreprenörskap betydde för henne som individ, men också vad hon bidrog till sin omgivning och för samhället.
Grundskolläraren som spådde henne en framtid som statsminister, och den första arbetsgivaren som gav henne ett jobb, har också haft betydelse för hennes egen utveckling.
– Jag känner både tacksamhet och en skyldighet att ta hand om det jag har fått, och ge tillbaka – jag kom till Sverige när jag var sju år och mitt liv kunde ha sett helt annorlunda ut.
Hennes pappa är lärare, föräldrarna har tio barn. Deqa är född som nummer sju, uppvuxen i Malmö, bosatt i Stockholm sedan studenten.
Idén till Bling föddes när hon såg hur Kista arbetade, ett område strax norr om Stockholm där kontoren ligger tätt och där stora företag som Ericsson och IBM är etablerade, men där invånarna nästan helt stod utanför det etablerade näringslivet.
– Med Bling ville vi uppmuntra lokala krafter, sänka trösklar – genom att vara tillgängliga för att studsa idéer eller affärsplaner, lyssna, se hur nästa steg såg ut.
Men för Deqa Abukar handlar verksamheten inte bara om att hjälpa kreativa människor att vårda sina idéer och (om de är tillräckligt bra) hitta kapital till dem – hon ser det också som ett bidrag till ett bättre samhälle:
– Vi vill visa att det finns alternativ. Det går att lyckas som företagare även om man har haft andra svårigheter – även för den som kanske inte har höga betyg, kanske inte har kommit ut på arbetsmarknaden.

I längden menar hondetta är också en pusselbit för unga, utsatta människor att se entreprenörskap som en mer attraktiv möjlighet till försörjning och framgång än kriminalitet och våldsbrott.
Sedan starten har Bling träffat 10 000 företagare, majoriteten i Stockholmsområdet, många från Järva. Deqa Abukar säger att intresset för vad deras idéer gör också har vuxit bland Stureplans riskkapitalister och att skepsisen är mindre nu, men att förändringen går alldeles för långsamt.
– Så ett sånt här pris, och uppmärksamheten kring det, betyder så klart mycket, och känns otroligt inspirerande.
För att markera att det har gått 80 år sedan Raoul Wallenberg reste till Budapest för att rädda judar från Förintelsen delas en särskild ära ut – till Jan Eliasson, med en lång karriär bakom sig som diplomat, fredsförhandlare och utrikesminister. Han har fått många utmärkelser genom åren, men säger:

Diplomaten Jan Eliasson tilldelas ett hederspris av Raoul Wallenberg Academy 2024.

– Två personer har hela tiden följt mig och varit mina förebilder: Dag Hammarskjöld och Raoul Wallenberg. Det sitter djupt inom mig, och därför känns ett pris som detta hedervärt. Genom åren har jag föreläst om Raoul Wallenberg många gånger och sett hur starkt intryck hans liv gör – som när jag pratade med 200 praktikanter i den amerikanska kongressen. Det var helt knäpptyst.
Han fortsätter:
– Vi behöver förebilder. Vi behöver se människor som visar mod, medkänsla och som hittar okonventionella lösningar i kristider.

Fakta.Raoul Wallenbergpriset.

Raoul Wallenbergpriset för 2024 tilldelas Deqa Abukar, medgrundare av organisationen Bling, som arbetar för att demokratisera entreprenörskap och göra det tillgängligt för underrepresenterade sociala grupper.

Raoul Wallenberg Academys Hederspris 2024 tilldelas Jan

Eliasson för ett livslångt engagemang i Raoul Wallenbergs anda.

Raoul Wallenbergpriset är ett pris för mänskliga rättigheter som delas ut årligen av Raoul Wallenberg Academy. Priset instiftades 2013 och delas ut vid en ceremoni på Raoul Wallenbergs dag, den 27 augusti, Raoul Wallenbergs namnsdag.

Tidigare pristagare är Diamant Salihu, Fred Taikon, Tobias Rawet och Lovette Jallow.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa