Det innebär ”Project 2025”

06 project25 1080.1


“Det 900 sidor långa ‘Projekt 2025’ är allt den kristna extremhögern vill ha – abortförbud och ‘vaknad propaganda’, massutvisningar och en utrensning av icke-Trump-lojala statsanställda.”

Detta skriver Robert Reich, politisk veteran från flera demokratiska regeringar, tidigare arbetsmarknadsminister och nu professor i offentlig politik och administration vid University of California i Väktaren.

Biden: “Bör skrämma alla amerikaner”

Projektet har utvecklats av över 20 tjänstemän, utsedda av Trump själv under sin första mandatperiod. Ändå hävdar expresidenten att han inte vet vem som skrivit den politiska planen.

Flera bedömare menar dock att han ljuger för att inte avskräcka mer moderata väljare från att rösta på honom. En av dem som anklagar Trump för att dölja sina kopplingar till projektet är Joe Biden.

Problemet är att det är skrivet för honom, av de närmaste. “Projekt 2025” borde skrämma alla amerikaner, säger Biden

Tankesmedjan Heritage Foundation, som står bakom planen, vill bland annat ersätta upp till 50 000 myndighetspersoner med politiska utnämningar. Målet är att alla som är mer lojala mot konstitutionen än Trump ska gå.

“Vi är mitt uppe i den andra amerikanska revolutionen, som kan förbli oblodig om vänstern tillåter det”, skriver Kevin Roberts, som är chef för tankesmedjan.

Experterna: “Auktoritärt övertagande”

Flera experter har kommenterat vad genomförandeplanen kan innebära för USA i framtiden.

– Det är viktigt att poängtera att USA redan klassas som en bristfällig demokrati. Demokratin där är inte på samma nivå som i Europa. Men det som föreslås i Projekt 2025 skulle göra att USA inte längre liknar en demokrati alls, säger Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholms universitet till Svenska Yle.

Till och med Gwenaelle Bauvois, professor i sociologi vid Helsingfors universitet, säger att planen är “oroande”.

– Det som föreslås i den här planen är ett auktoritärt maktövertagande. Forskare som har analyserat dokumentet har sagt att det undergräver rättsstatsprincipen, medborgerliga friheter och rättigheterna för kvinnor och sexuella minoriteter.

Hon menar att Trump låtsas att han inte är inblandad men att projektet i slutändan tjänar hans kampanj.

Detta innebär förbudet mot “vaken propaganda”

Att ta bort abortpillret mifepriston från marknaden, förbjuda transpersoner i den amerikanska militären och könsbyteoperationer på unga är också uttalade mål för kampanjen “Project 2025”.

De vill förbjuda det som kallas “vaken propaganda” från alla lagtexter, vilket innebär att förbjuda termer som sexuell läggning, mångfald, jämställdhet, inkludering och reproduktiva rättigheter.

Även massgripanden och utvisningar av papperslösa, något som Trump själv har förespråkat, är en del av den politiska planen i “Projekt 2025”.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen