Det politiska spelet bakom Assanges frisläppning

f539d83c 1325 4c2b accb a7171f6e68dc


Det var ett avtal med det amerikanska justitiedepartementet som ledde till att Assange släpptes efter flera år. Assange erkände att han är skyldig till olagligt mottagande och spridning av hemligstämplad information om USA:s försvar, för att kunna dömas till fem år och två månaders fängelse. Strafftiden motsvarar den tid han redan har suttit i fängelse i Storbritannien.
Det tog månader av intensifierad diplomati och politik för frigivningsförhandlingarna att slutligen slå igenom, enligt BBC.

Att det fanns en möjligheten till en förlikning blev känd i mars i år, skriver den brittiska åklagarmyndigheten i ett uttalande. Sedan dess ska byrån ha haft diskussioner med USA om teknikaliteter kring hur Assange skulle kunna släppas och framträda inför en amerikansk federal domare “i enlighet med hans och den amerikanska regeringens önskemål”.

Fakta.Turerna i Assange-fallet

2006. Julian Assange grundar Wikileaks, där anonyma källor kan ladda upp material.

2010. Wikileaks publicerar omkring 700 000 hemliga dokument, kopplade till krigen i Irak och Afghanistan. Dokumenten avslöjar krigsförbrytelser och kränkningar av mänskliga rättigheter.

Samma år grips och häktas Assange i sin frånvaro, misstänkt för att ha begått sexualbrott mot två kvinnor under ett besök i Sverige. Assange befinner sig då i Storbritannien, där han överlämnar sig till brittisk polis.

2012. Storbritannien beslutar att Assange ska överlämnas till Sverige. Detta leder till att Assange svarar genom att barrikadera sig själv på Ecuadors ambassad i London. Han är kvar där i sju år.

2017. Den svenska förundersökningen om sexualbrott mot Assange läggs ner.

2019. Assange arresteras av brittisk polis på ambassaden. USA åtalar honom för spionage och dataintrång och begär att han ska utlämnas. Assanges advokater avfärdar detta och säger att USA:s anklagelser är politiskt motiverade.

2019. I november läggs den svenska förundersökningen ner igen.

2022-2024. Under denna tid pågår en lång rättsprocess för att få Assange utlämnad till USA. Assange är kvar i Belmarsh-fängelset i London.

juni 2024. Assange släpps efter en överenskommelse med det amerikanska justitiedepartementet. Wikileaks-grundaren medger att han är skyldig till att ha spridit sekretessbelagd information.

Assange dyker upp i en domstol i USA:s Stillahavsterritorium på Nordmarianerna. Han dömdes till fem år och två månaders fängelse, vilket motsvarar den tid han redan har avtjänat i Storbritannien. Den 26 juni flyger Assange hem till Australien.

Men själva grunden för avtalet lades i och med att den nya regeringen i Australien tillträdde i maj 2022. Den nuvarande regeringen, med premiärminister Anthony Albanese i spetsen, ska ha prioriterat ärendet bakom stängda dörrar. Efter en parlamentarisk omröstning där en överväldigande majoritet röstade för nya påtryckningar på USA och Storbritannien att släppa Assange, reste flera australiska parlamentsledamöter till Washington för att lobba i frågan i september förra året. En månad senare ska Albanese även ha tagit upp frågan med USA:s president Joe Biden under ett besök i Vita huset.
Skiftet i politiken, men också i opinionen i Australien, sägs ha varit avgörande för att Assange släpptes.
– Den albanska regeringen var den första som tog upp frågan med USA. Och Albanese fick stöd från oppositionen, säger Greg Barns, som är advokat och juridisk rådgivare för den australiska Assange-kampanjen till BBC.

Australiens premiärminister Anthony Albanese.

Foto: Joel Carrett/Pool Foto via AP/TT

Vid vissa tillfällen ska australiensiska ministrar ha jämfört Assange-fallet med andra australiska medborgare som hållits som politiska fångar i Iran och Kina.

Samtidigt måste det också har fått signaler från USA om att man vill nå en överenskommelse. I augusti förra året föreslog ambassadör Caroline Kennedy offentligt att ett avtal kunde ha varit en lösning, vilket sedan togs upp av Assanges advokater. I april sade Biden också att han övervägde en begäran från Australien om att släppa anklagelserna Reuters.
Det har också förekommit spekulationer om att Biden-administrationen skulle vilja ha löst problemet före presidentvalet i november. Vissa Assange-anhängare ska också ha trott att USA fruktade att en ny Labour-regering – som kan komma till makten om oppositionen vinner det brittiska valet i juli – skulle ha varit mindre villiga att gå med på en utlämning, enligt BBC.
Läs mer:
Assange släpps – har erkänt brott
Julian Assange-fallet – detta har hänt


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen