Det svenska konstlivet behöver mer pengar

f95dcf21 3249 4eed ad5d daef0dda6d88


I år tog pengarna slut i april. Från maj månad fram till resten av året står hundratals bildkonstnärer utan sin rättmätiga utställningsersättning, beslutat av regeringen. Detta beror på att konstföreningarnas statsbidrag öronmärkta särskilt för att betala konstnärer för deras verk inte har beräknats på 15 år, det vill säga när Riksförbundet Sveriges Konstföreningar fick möjlighet att betala utställningsersättning enl. taxorna i MU-avtalet. Detta kommer att påverka alla utställningar med professionella konstnärer som anordnas av landets 600 konstföreningar. Vi pratar om över 1 000 utställningar med tusentals deltagande konstnärer varje år. Det går rakt emot Kulturrådets avsikt, då RSK fick i uppdrag att fördela denna självklara och nödvändiga ersättning till de konstnärer som ger mening och innehåll åt konstföreningarnas utställningar.

Notera att alla som gör utställningarna, som arrangerar konstnärssamtal och debatter, som installerar, informerar och sköter utställningarna gör det på sin fritid, för att de älskar och stimuleras av konst och vill ge den möjligheten till fler. De är en del av Sveriges största folkrörelse med 130 000 medlemmar. De ser till att vi har utställningar av samtidskonst, från Korpilombolo till Trelleborg.
De är idealister, som vill visa professionella artister som ska få betalt för det de gör.
Utställningsersättningen ger möjlighet för alla människor utanför storstadsregionerna att uppleva konst gjord av levande konstnärer.

Bild 1 av 2

Foto: Mickan Palmqvist

Bild 2 av 2

Foto: Lotta Härdelin

Några siffror:
Sedan 2010 har trenden varit stabil. Varje år ansöker cirka 250 konstföreningar om utställningsersättning enligt MU-avtalet för mellan 850 och 900 utställningar. Lite över 1 000 artister brukar få ersättning varje år. I år gjordes 486 utställningar av 185 föreningar innan pengarna tog slut. En anledning är att den 30 november 2023 höjdes utställningsavgiften kraftigt (och nödvändigt), med 22 procent. Det urholkade vårt tilldelade utställningsbidrag ännu mer. I år utgår 7 300 kronor i utställningsersättning till en konstnär som har en separatutställning. Det är 40 % mer än när Konstförbundets Riksförbund fick möjlighet att betala ut utställningsersättning 2010. Men vi har inte fått en krona mer i att räkna upp bidraget.
Konstföreningarna kan förstås inte driva en seriös verksamhet om de inte kan planera för att kunna hålla sina avtal med de konstnärer de jobbar med.
Vi begär inte det omöjliga. Vi vill bara att staten uppdaterar sitt bidrag till utställningsersättning från 5 200 000 kronor till enligt index 7 300 000 kronor. Vi vill att bidraget indexregleras även i framtiden. Det skulle ge våra medlemsföreningar en viss trygghet. Det skulle ge mer än tusen artister en förutsägbarhet. Det är pengar som håller hela Sverige vid liv. Egentligen är det en spotttjuv. Men det hjälper hela Sveriges konstnärsliv.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen