Dödsdömde KI-forskaren Ahmadreza Djalali inleder hungerstrejk

5a8dd412 1b00 4f8e a33a 7f799f72f79d


Djalali greps i Iran 2016 och dömdes till döden 2017, misstänkt för spioneri åt den israeliska underrättelsetjänsten Mossad.

Vetenskapsmannen och läkaren, som doktorerade i katastrofmedicin vid Karolinska Institutet i Solna 2012, greps av Irans underrättelsetjänst när han var i landet på inbjudan av ett iranskt universitet. Ahmadreza Djalali ingick inte i Sveriges fångutbyte med Iran den 16 juni. Då byttes Johan Floderus och Saeed Azizi ut mot den folkrättsdömde iranska Hamid Nouri som utlämnades till Iran.
Nu meddelar hans fru Vida Mehrannia att hennes man inleder en hungerstrejk i Evin-fängelset i Teheran, vilket Kvällstidningen var den första att rapportera.
“Min man, en svensk-iransk politisk fånge, har meddelat att han kommer att inleda en hungerstrejk den 26 juni. Detta då han blivit övergiven av den svenska regeringen efter att den ingått ett avtal med Iran, och då han är hotad av avrättning”, skriver Vida Mehrania i ett sms till DN.

Ahmadreza Djalali med sin fru Vida Mehrania.

Foto: Privat

Sveriges regering har hävdat att den svenska säkerhetstjänsten har försökt förhandla om en frigivning även för Djalali, men att Iran inte ens vill diskutera saken. Fallet uppges skilja sig från de övriga då Ahmadreza Djalali inte var svensk medborgare när han greps i Iran 2016 – landet vägrar erkänna hans svenska medborgarskap.
“Ahmadreza känner nu att han inte har något annat val än att hungerstrejka. Han har redan lidit nästan 3 000 dagar av ofattbar tortyr i Irans fängelsehålor och är vid extremt dålig hälsa. Han ber nu världen om hjälp, då denna gränslösa brutalitet måste få ett slut”, skriver Djalalis fru till DN.
Rättegången mot Ahmadreza Djalali har kritiserats av människorättsorganisationer för att ha blivit manipulerad. Enligt domen ska KI-forskaren ha spionerat på Irans kärntekniska program för Israels räkning, något Djalali har förnekat.

Han har också sagt att erkännandet han gjorde tvångs under tortyr.
Läs mer:
Djalali hotade i Iran: “Avrättningen nära”
Regering: Iran vägrar att ens diskutera Ahmadreza Djalali
Djalalis fru: Politikerna har förstört vår familj


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen