Dödsdomen mot iranske rapparen Toomaj Salehi hävs

22 toomaj webb


Irans revolutionära domstol meddelade i april att den regimkritiske rapparen Toomaj Salehi skulle dömas till döden för att ha “spridit korruption i världen”.
idag nyheter Nyheterna var då i kontakt med Toomajs farbror, som var djupt chockad över domen.
– Vi är väldigt oroliga och har knappt sovit några timmar de här dagarna, berättade farbrorn.
Nu har den iranska domstolen ändrat uppfattning.

idag nyheter Nyheterna har tidigare berättat om den iranske rapparen Toomaj Salehi, som greps hösten 2022 efter att hans politiska texter blivit en tagg i ögonen på den iranska regimen.

Toomajs farbror, Eghbal Eghbali, som bor i Tyskland, sa i april till idag nyheter Nyheterna att han var förvånad över dödsdomen Toomaj fick. En dom som farbrorn menar saknade laglig grund.

– Många är förvånade över hur en ung man, en musiker vars sånger är regimkritiska och en röst för folket, kan fångas, torteras och släppas ur fängelset, för att bara bli tillfångatagen igen bara 12 dagar efter frigivningen för att ha kritiserat regimen. och få en dödsdom, sa Eghbal Eghbali.

Morbrodern vädjade till omvärlden att agera för att stoppa avrättningen.

– Jag förväntar mig att omvärlden ska bryta alla relationer med Iran och utvisa alla iranska ambassadörer, samt bryta alla ekonomiska, politiska och diplomatiska band till Iran.

Nu har Irans högsta domstol hävt dödsdomen mot Toomaj Salehi.

“Salehis dödsdom har upphävts”, skriver konstnärens advokat på X och tillägger att Högsta domstolen har beordrat en ny rättegång i fallet.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen