Dokument: Fallet Emilie Meng – nu kommer domen

6ca22f44 c6eb 48fd 93a7 8f803e6c500d


Klockan är närmare 04 på morgonen den 10 juli 2016 när kompisgängets tåg rullar in i danska Korsør. Stationen ligger i utkanten av byn och man har kommit överens om att ta en taxi sista biten hem. Men en i festgänget, 17-åriga Emilie Meng, vill istället gå en promenad. Hon brukar göra det när hon har saker i tankarna, går ensam och lyssnar på musik.
Emilie har haft problem med att ladda sin telefon under tågresan, adaptern sitter löst, men hon bestämmer sig ändå för att gå de cirka två kilometerna till bostaden där hon bor med sin mamma och pappa.
Det sista vännerna ser av henne är att hon går den vanliga vägen bakom stationen längs en mindre väg.

På julafton 2016 hittades Emilie Mengs kropp i Regnemarks Bakke i Borup.  När hon hittades, av en barnfamilj på en julpromenad, hade hon varit försvunnen i nästan ett halvår.

Foto: Anders Hansson

Sen är hon borta.

Under de månader som följande får Emilie Mengs försvinnande stor uppmärksamhet i danska medier.
– Det var jättemånga volontärer som engagerade sig. De sökte efter henne och spred hennes bild. Alla kunde relatera till det. Folk vallfärdade till Korsør under sommaren för att hjälpa till, säger journalisten Jesper Vestergaard Larsen som bevakat fallet för danska BT.
På julafton, ett halvår efter försvinnandet, hittas äntligen Emilie Mengs döda kropp. En barnfamilj som är ute och promenerar gör den ohyggliga upptäckten i en bäck cirka sex mil från platsen där hon försvann. Kroppen är svårt ärrad och har flera lager tejp lindad runt halsen.
Kvarlevorna har hittats, men polisutredningen har avstannat. Polisen får senare utstå hård kritik för sin hantering av ärendet. Det ska bland annat ha tagit dem ett helt år att efterlysa en misstänkt bil och några vittnen ska aldrig ha förhörts.
Tiden går. Ingenting händer.

Emilie Meng försvann efter en utekväll med sina vänner.  Hon sågs senast vid liv på stationen i Korsør, där hon valde att gå hem ensam istället för att dela taxi med vänner.

Foto: Anders Hansson

– Vi antog att fallet var kallt och skulle förbli olöst, säger journalisten Jesper Vestergaard Larsen.
– Så kom plötsligt genombrottet.

Det är den 16 april 2023, knappt sju år efter Emilie Mengs försvinnande, och polisinspektör Kim Kliver gör sig redo att möta pressen. Kliver ledde ett tag Meng-utredningen, men den här gången handlar det inte om henne, utan om en annan tjej. En 13-åring har försvunnit under sin tidningsrunda i den lilla byn Kirkerup.
Tjejcykel, hjälm och väska har hittats vid sidan av vägen, men hon är själv försvunnen. Ett stort antal poliser har jobbat oavbrutet för att hitta henne och över 600 tips har kommit in från allmänheten. Det är svårt att inte se likheter med Emilie Mengs försvinnande, som hände bara några mil bort.

17-åriga Emilie Mengs kropp hittades på julafton 2016. När en 13-årig tjej överfölls i samma område sju år senare tog det inte lång tid för polisen att koppla den misstänkte, då 32, till det olösta mordet på Emilie Meng.

Foto: TT

Nu, ett dygn efter försvinnandet, har polisen kallat till presskonferens. Men minuterna går, kamerorna rullar och ingenting händer. När Kim Kliver och hans kollega Rune Nilsson väl dyker upp blir de märkbart skakade.
De säger att den 13-åriga flickan precis har hittats vid liv och att en misstänkt gärningsman har gripits. Den då 32-årige mannen hittades bland annat för att polisen via bilder och tips från allmänheten kunde följa hans bil från brottsplatsen till bostaden.

Den 13-åriga flickan höll på att dela ut tidningar när hon blev överfallen av den nu åtalade 33-årige mannen.  Kidnappningen ledde till en massiv polisinsats och efter mindre än ett dygn, och flera hundra tips från allmänheten, kunde flickan hittas vid liv.

Foto: Anders Hansson

Ett par veckor senare det står klart att mannen också är misstänkt för mordet på Emilie Meng. Han kopplas till fallet bland annat genom upptäckten av en tejprulle i hans hem som bär spår av DNA från Emilie.

När man närmar sig Næstved söder om Köpenhamn är doften av grisfarmer påtaglig. Här på södra Själland ligger byar och småstäder tätt intill varandra. Flera av dem – Korsør, Sorø, Slagelse och Kirkerup – förekommer i rättegången som ägde rum i början av sommaren.
Rådhuset i Næstved är inrymt i ett gammalt kasernområde. Den här dagen, i början av juni, är entrén uppdelad i tre veck: besökare till andra resmål, journalister och allmänheten. Trots att det är en och en halv timme tills rättegången börjar är den senare fållen lång.
Rättssalen ser ut som ett klassrum. Dess vita väggar bryts bara av en målning av moderna färgglada snitt och en stor tv-skärm. Med ryggen mot skärmen sitter den åtalade klädd i svart kavaj och ljus skjorta. Han misstänks för att ha fört bort, våldtagit och hållit den 13-åriga flickan från Kirkerup fången i drygt 24 timmar.
Han är också åtalad för att ha bortfört, våldtagit, fängslat och mördat Emilie Meng, samt för ytterligare ett övergrepp på en tonårsflicka i byn Sorø i november 2022. Mannen har erkänt en del angående misshandeln mot 13-åringen. i Kirkerup, men nekade till anklagelserna om de övriga våldsbrotten.
När vittnesförhör börjar han lutar sig framåt med armbågarna på bordet. Bakom honom sitter en fångvaktare och två uniformerade poliser.

Emilie Mengs kropp hittades i ett vattendrag i Regnemarks Bakke 2016. Det skulle dröja till 2024 innan någon åtalades för mordet.  I slutet av juni meddelar domstolen i Næstved, Danmark, sin dom.

Foto: Anders Hansson

En kvinna berättar att hon strax före klockan 17 på julafton 2016 var ute på promenad med sin man och sitt barn i området Regnemarks Bakke i Borup när de plötsligt hittade en benklump.
– Jag såg direkt att det var mänskliga kvarlevor och bad min man att gå med mitt barn. Sedan tog vi en bild på det hela och kontaktade polisen.
En polis med över 35 år i yrket berättar om när hon kom till platsen:
– Vi gissade nog alla vem det var. Jag vill minnas att det låg ett smycke och en klocka vid kroppen.
Den misstänkte mannen följer uppmärksamt polishistorien med händerna på bordet framför sig. Vid flera tillfällen kliar han sig länge på näsryggen. Han lyssnar på vittnenas berättelser med hakan vilande i vänster hand. Då och då säger han något till sin advokat, och sedan täcker han för munnen med handen.
När rätten går igenom bilderna från fyndplatsen är det helt tyst i rättssalen, någon hörs hosta medan åklagaren kliniskt beskriver vilka pilar på bilderna som pekar mot vilka kroppsdelar och hur kroppen täcktes av gamla växter. Mannen följer bildvisningen på skärmen, lutad framåt över sitt bord, utan att reagera.

Under många år ledde Jens Møller Jensen Köpenhamnspolisens mordenhet. Han är mest känd i Sverige för att ha lett den framgångsrika utredningen om mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Sedan några år tillbaka arbetar han som brottsexpert på danska TV2 och han följer rättegången i Næstved.

Misshandeln och misshandeln av den 13-åriga flickan i Kirkerup är några av de grova brott mot unga flickor som 33-åringen nu åtalas för.

Foto: Anders Hansson

– Intresset är väldigt stort i hela landet, men framför allt på södra Själland där det hände. Det har varit ett öppet sår. Det betyder mycket för hela samhället att en person har ställts inför rätta, och om han nu också är dömd, säger han.
Jens Møller Jensen har också tagit del av kritiken mot polisen och han menar att det är bra att de misstag som kan ha begåtts i utredningen kring mordet på Emilie Meng har kommit fram och att polisen i det här fallet vågar att erkänna sina misstag. Och han menar att dansk polis har lärt sig av utredningen.
– Ja, det tycker jag definitivt, bland annat genom att inte bara lyssna på släkt och vänner, utan från början mer aggressivt utgå från att det kan vara ett brott.
– Att tjejen i Kirkerup kunde hittas vid liv har varit positivt. Att polisen agerade snabbt och gick ut på offensiven. Sedan vet vi inte om det kunde ha gjorts bättre, men utgångspunkten är att det var bra för förtroendet.
Oavsett resultatet blir när rättegången i Næstved snart avslutas återstår många frågor. Hur kunde den misstänkte, om han bedöms skyldig, komma undan och fortsätta att överfalla flickor i små byar på södra Själland? Varför ringde inte varningsklockorna runt honom? Hur kunde han inte fångas i samhällets nät?
Jens Møller Jensen konstaterar att den här typen av mord är mycket ovanlig. Men att mörka drifter hos människan alltid kommer att finnas där.
– Det jag kan säga är att vi alla måste reagera om vi stöter på något runt en person som får oss att må dåligt. Om det finns misstanke om brott ska vi kontakta polisen. Annars kan vi våga fråga: Är det något som du och jag ska prata om eller som du behöver hjälp med? På så sätt kan vi alla göra något litet för att kanske förhindra tragiska händelser.

Journalisterna Sanne Fahnøe och Jesper Vestergaard Larsen har följt fallet med Emilie Meng sedan hon försvann sommaren 2016. Under rättegången har de publicerat nya avsnitt av sin podcast

Foto: Anders Hansson

Journalisten Jesper Vestergaard Larsen jobbar fortfarande på historien om Emilie Mengs försvinnande. Tillsammans med Sanne Fahnøe gör han idag podden “Manden fra Korsør” där man kartlägger den misstänktes historia och rapporterar om den pågående rättegången.

De beskriver, liksom Jens Møller Jensen, fallet som ett öppet sår i hela Danmark, men framför allt i trakterna kring Korsør.
– Att personen som mördade Emilie Meng har gått runt på fri fot har varit ett kollektivt trauma. Och det har påverkat människorna här omkring, det har funnits föräldrar här som i åratal inte låtit sina döttrar gå ensamma på kvällen, säger Sanne Fahnøe.
Att fallet nu kan vara på väg att lösas är viktigt för hela samhället, anser hon.
– Det skulle betyda oerhört mycket.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen