Donald Trump vill dömas till fängelse

28 utterstrom webb


Donald Trump kan dömas till fängelse.
Något han skulle älska enligt USA-kännaren Andreas Utterström.
Är det något som gör dig till martyr så är det det, säger han i Nyhetsmorgon.

I USA pågår rättegången mot Donald Trump för fullt och den beskrivs som en cirkus i amerikanska medier.

Nu har ex-presidenten fått en så kallad “gag order”. USA-experten Andreas Utterström förklarar vad det innebär och vad det kan få för konsekvenser.

– Det betyder att i USA är domaren en sorts diktator i rättssalen. Domaren har slagit fast att Donald Trump inte kan tala om personer som förväntas vittna i denna rättegång. Han får inte heller tala om domarens dotter som han har attackerat eftersom han tror att hon har arbetat i sitt jobb för demokratiska kandidater. Då anser Trump att den här domaren är en fjant och borde ha avstått från det här fallet, säger han i Nyhetsmorgen.

Tror att Trump vill dömas till fängelse

Men Donald Trump har redan brutit mot detta. Han är bland annat ute och ger spontana presskonferenser i pauserna under rättegången.

Det säger åklagarna att han har brutit mot “gag order” och ska straffas. Men Andreas Utterström tror att domaren sätts i ett rävhål. Han kan varna den tidigare presidenten likaväl som böta honom – men det finns ett alternativ till.

– Det är att sätta Donald Trump i fängelse. Jag tror att det är vad Donald Trump verkligen vill. Om det är något som gör dig till en martyr, så är det det. Då menar jag inte att han kan sätta honom i fängelse i flera år. Han kan skicka honom till fängelse för en kort tid för att ha brutit mot detta. Jag tror att Donald Trump skulle älska det, säger han.

Andreas Utterström tycker att det är en svår situation att hantera.

– Vad är det som gör att man kan säga till väljarna att: se här, jag är utsatt för ett angrepp från systemet, om inte när domaren agerar så, säger han.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen