Antalet beviljade vargskyddsjakter är redan lika många som under hela förra året. Östergötland har haft tretton vargattacker på boskap och beslutat om skyddsjakt sex gånger.
– Det här är djur som man umgås med länge och när något gör ont, ja fan vad jag mådde riktigt dåligt av, säger Sven Olsson, fårfarmare som blev attackerad av varg.

När fårbonden Sven Olsson i Ringarum i Östergötland gick ut i fårhagen en lördagsmorgon i augusti möttes han av döda får. En varg hade attackerat hagen under natten, en tacka var redan död, ytterligare en tacka och ett lamm fick avlivas på grund av sina skador.

– Jag trodde aldrig att jag skulle regera som jag gjorde. Man kan rycka på axlarna åt tre djur av sextio som gick här då, men så är det inte. Det är djur som man umgås med länge och när något gör ont, ja tusan jag mådde riktigt dåligt på ett sätt som jag inte trodde, säger Sven Olsson.

70 kan dö efter vargattackerna

Attacken mot Svens får är en av totalt 13 vargattacker i Östergötland hittills i år. Ett 70-tal får har dött eller behövt avlivas. I hela Sverige har det hittills i år fattats beslut om skydd av varg vid 25 tillfällen, redan lika många beslut som under hela förra året. Detta trots att den senaste varginventeringen visade att antalet vargar i landet har minskat.

I Östergötland aviserades inte skyddsjakt på varg en enda gång 2023, under 2024 har sex beslut fattats hittills, även om vissa av besluten gäller samma varg när skyddsjakten förlängs.

– Vi har många verktyg för att jobba med det här. Vi har informationsmöten, vi ger råd och är ute och pratar med bönderna i dessa områden. Men när vi inte ser någon annan lösning än att gå över till skyddsjakt för att förhindra ytterligare skador på tamdjur, då behöver vi åka dit, säger Kristoffer Hellberg, ställföreträdare. avdelningschef för djur, landsbygd och livsmedel, Länsstyrelsen Östergötland.

Ändrade riktlinjer för vattendelare

I maj ändrades riktlinjerna så att det nu behövs färre attacker innan skyddsjakt blir aktuellt. Men det är bara riktlinjer och länsstyrelserna beslutar från fall till fall.

– Vi har haft så många attacker och det har varit tydligt vilka individer det har varit, så vi hade nog kommit till samma beslut med de tidigare riktlinjerna. Vi kanske har kunnat agera lite snabbare med de nya riktlinjerna, säger Kristoffer Hellberg.

Sven Olsson är splittrad om effektiviteten av de nya riktlinjerna.

– Det är fortfarande länsstyrelsen som testar och man har fortfarande en rädsla för nya saker. Så det kommer att ta ett tag innan det här lägger sig. På sätt och vis är det positivt att möjligheten till skyddsjakt har utökats, men det visar också att det här problemet har ökat, säger Sven Olsson.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa