Flera sexuella övergrepp mot flera äldre kvinnor – som inte hört ett ord eller fått någon ursäkt från kommunen.
Efter UNT:s serie avslöjanden om våldtäkter inom hemtjänsten växer kritiken mot Uppsala kommun.
– Det är det värsta jag varit med om under mina tio år som politiker, säger Tobias Smedberg (V), ordförande i äldrenämnden.
Det började med att 84-åriga “Vera” dök upp i UNT i september och berättade om de övergrepp hon utsatts för av personal inom hemtjänsten. Trots att hon larmade en chef hände ingenting – men mannen fick fortsätta arbeta och ett halvår senare våldtogs “Vera” igen.
Den avslöjandet följdes av flera andra. Däribland “Siv”, vars vittnesmål var mycket likt “Veras” och där hanteringen förblev densamma – fallet låg och höll på att inte behandlas.
I tisdags dök “Vera” upp med en bild och hennes riktiga namn, Elsa, i samma tidning.
– Det känns viktigt att visa att det här har hänt en person. Det känns som att kommunen har glömt, sa hon i intervjun.
“Ruttna ägg som letar sig in i välfärden”
Hanteringen av ärendena har väckt starka känslor och visat på stora brister i handläggningen av anställda och skyddet av användarna. Nu menar kommunen att man tagit till sig kritiken och “strapat upp” verksamheten.
– Uppsala och andra kommuner har varit för naiva. De allra flesta anställda beter sig helt perfekt, men det är väldigt få rötägg som letar sig in i välfärden, säger Tobias Smedberg (V), ordförande i pensionärsstyrelsen.
I tisdagens intervju med UNT berättade Elsa om sin besvikelse och att hon inte hört ett ord från de ansvariga i kommunen. Dessutom har hon själv fått betala för psykologhjälp och besök till och från sjukhus. Hon har inte sett röken av krisstödet på 36 150 kronor. Hon har inte heller fått någon ursäkt.
– Jag skulle känna att jag fortfarande har min människovärde, förklarade Elsa.
Begär utdrag ur belastningsregistret
För idag nyheter Nyheterna uppger kommunen att de inte tvivlar på Elsas historia, men att de har en lite annan syn på fallet. De vill inte gå in på detaljer men säger sig ha varit i kontakt med henne under tisdagen.
De är självkritiska och intygar att de arbetar intensivt för att alla ska få ett snabbt stöd och att de kan agera snabbt i personalfrågor framöver.
– Vi måste bli mycket bättre i våra rekryteringsprocesser. Vi väljer nu att kräva ett utdrag ur belastningsregistret och tillföra extra resurser för att få ett närmare ledarskap, säger Tobias Smedberg.