Einsteins varning till Roosevelt kan säljas för 42 miljoner

37a4eaf2 56a3 492b 96cd 4709b248542f37a4eaf2 56a3 492b 96cd 4709b248542f

Sommaren 1939, strax innan andra världskriget bröt ut i Europa, skrev den tysk-amerikanske vetenskapsmannen Albert Einstein två brev tillsammans med sin forskarkollega Leo Szilard. Szilard var den som skrev breven, medan Einstein skrev under dem för att hans namn gav större vikt, rapporterar BBC.
På uppmaning av flera andra forskare varnade Einstein USA:s dåvarande president Franklin D. Roosevelt för att Nazityskland skulle kunna använda forskning om kärnvapen för att producera “extremt kraftfulla bomber”, skriver Wall Street Journal. Han uppmanade den amerikanska regeringen att investera i liknande forskning för att ligga steget före.

Roosevelt förstod allvar och inrättade en kommitté som blev föregångaren till Manhattanprojektet; forsknings- och utvecklingsprogrammet som syftar till att producera den första atombomben, ledd av Robert Oppenheimer.
Einstein sägs senare ha återkallat sin uppmaning, som hjälpte USA sex år senare att bli det första och enda landet att använda kärnvapen i en väpnad konflikt när det släppte två atombomber över de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki.
– Hade jag vetat att tyskarna inte skulle lyckas få fram en atombomb hade jag aldrig lyft ett finger, ska han ha sagt 1947, enl. Tidningen Time.
Brevet som nu är till salu, det är en av två delar. Det längre brevet finns på Roosevelt Museum and Library i Hyde Park, New York. Forskarkollegan Leo Szilard behöll den kortare, signerade versionen. De senaste dagarna har brevet varit i den bortgångne Microsoft-grundaren Paul Allen, rapporterar Väktaren.
Allens dödsbo säljer nu brevet på auktion i september. Auktionsbyrån Christie’s kommer att begära minst 4 miljoner dollar, motsvarande över 42 miljoner kronor.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen