EKG: 90-talet – det var ju alldeles nyss…

29bf6470 45b9 4a8b afb9 84dd79cf5d8729bf6470 45b9 4a8b afb9 84dd79cf5d87

Jag är nog inte ensam om att tycka att 90-talet var “väldigt nyligen”.
Men det var inte helt nyligen. Det var ungefär 30 år sedan. Och på tal om 60-talet, det var faktiskt evigheter sedan.
Jag växte upp på 60-talet och minns mycket av det som hände då trots att jag bara var grundskoleelev under hela decenniet.
Morden på Martin Luther King och bröderna Kennedy, återhämtningen av det kungliga skeppet Vasa, Gagarin, den första mannen i rymden, högerns trafikomdirigering, ockupationen av fackföreningshuset, bröderna Cartwright på svartvit tv ( före fjärrkontrollernas tidevarv) och aprilskämtet med nylonstrumpan som fick halva svenska folket att slita sina strumpor i hopp om att TV-bilden skulle visas i färg.

Allt som hände på 60-talet och jag minns chocken. Precis som jag minns när jag fick min första Beatles-skiva. Inte för att jag visste vad “All my loving” betydde, men jag älskade låten och den var självskriven när jag satte ihop en spotifylista över mina Beatles-favoriter för några år sedan.
Men tillbaka till 60-talet och det var en riktig minneskavalkad att läsa ”Vi minns 60-talet – en nostalgitripp” som kom ut i våras.
Författaren Arne Norlin, som är lite äldre än jag (han var tonåring på 60-talet), har botaniserat under decenniet då allt hände. Han skriver om händelser år för år, men också om människor som påverkat oss. Som Lennart Hyland och Hasse & Tage för att nämna några och jag drog mig i munnen många gånger när jag läste boken.
Det roligaste var nog att läsa om alla dessa nya ord vi fick på 60-talet innan ordet nytt ord ens uppfanns.
Vissa ord överlever. Som klämdagar och bankomater, även om de senare verkar vara på väg att dö ut.
Plankstek kan fortfarande serveras på vissa restauranger. Däremot tycker jag inte att det ordnas för många grisfester på charterresorna längre och jag tror inte att någon förevigar dem med en Instamatic-kamera heller.
Min instamatic försvann någon gång på 70-talet, precis som stickpinnen. Jag minns att jag kände mig ganska fånig när jag stampade runt med den där pinnen på ställningen, precis som jag gjorde när jag började cykla hjälmar många år senare.

Men jag kommer aldrig slänga hjälmen. Om jag inte köper en ny förstås.
Läs mer serie EKGtill exempel att det redan finns inlägg på sociala medier om att julen är på väg (alltså om lite mindre än 200 dagar), samtidigt som Solbränna är en akut fråga för många – men inte för vår “skuggande” hushållerska.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen