EKG: Namnet i telefonkatalogen var oftast hans

f4f72211 09c4 4798 9158 98b649e0d991


En era går i graven läs de ödesdigra rubrikerna för ett decennium sedan. De allra flesta tidningar och nyhetssajter märkte att den allra sista upplagan av telefonkatalogen var på väg till tryckning.
Jag minns att jag tyckte det var lite sorgligt. För det var ändå något visst med att kunna söka efter en viss person eller företag och få tag på telefonnumret. Det är inte det lättaste nuförtiden.
Låt det vara så att det var snävt mellan raderna i katalogen och att både bokstäver och siffror borde ha tryckts i en mycket mer läsbar (läs: större) stil, men ändå.

Jag minns så väl känslan när jag kom hem från jobbet, gick in i porten och såg de väl staplade högarna med helt nya kataloger som luktade bläck. Och självklart fick jag leta upp både mina egna och mina vänners namn och nummer.
Dagen efter lade jag in mina begagnade kataloger i porten. Det här var på den tiden det fanns något som hette pappersinsamling och man ställde sina tidningslådor vid porten. Vilken tur att ingen kom på idén att kissa på. Det kunde ha blivit en riktig brasa.
Men tillbaka till de gamla hederliga telefonkatalogerna, som ändrat form under åren. De senaste upplagorna skiljde sig väsentligt från de som kom tidigare på 1900-talet.
Av någon outgrundlig anledning stod det oftast bara ett mansnamn efter efternamnet, trots att både herr och fru Berglund bodde på adressen och delade telefonabonnemang. Håller med om att det var konstigt – och orättvist.
Mormor fick sitt förnamn i telefonboken först efter farfars död och det var likadant med mormor.
Jag roade mig med att gå in på stockholmskallan.se för att se hur det såg ut 1926, året då farfar fyllde tjugofem, men han hade uppenbarligen ingen telefon så jag åkte dit. Enligt adresskalendern fanns det ganska många Berglundar i Stockholm 1926 och vid första anblicken såg det ut som om namnen stod i alfabetisk ordning, men så var det inte. Personerna sorterades efter titel. Inte så många advokater i början, men desto fler änkor i slutet.
Farfar kallade sig så småningom en fabrikör. Han tyckte det lät fancy. Morfar kallade sig själv agent, men han var inte så hemlig. Men han hade en byrå…
Läs fler berättelser från EKG, till exempel om vem som verkligen kan de gamla talesätten.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen