Elias Rosell: Ge skogsägare betalt för att rädda klimatet

fbb28e6a e08e 4888 8b11 92187467134bfbb28e6a e08e 4888 8b11 92187467134b

De miljarder avsätts på att utveckla stora fläktliknande maskiner – tekniken brukar kallas för direkt luftinfångning – som ska dammsuga atmosfären på koldioxid.

Samtidigt finns det redan “maskiner” som gör detta helt gratis för oss – de kallas träd. Så det är inte konstigt att skogen har blivit en allt viktigare gren av klimatpolitiken.

Enligt EU:s klimatavtal ska Sverige lagra mer fyra miljoner ton koldioxid i skog och mark till 2030. Men just nu minskar istället svenska skogars nettolagring av kol (DN 26/6). Ändå var flera partier i valrörelsen mer intresserade av att deklarera att EU ska hålla sig borta från våra skogar än att berätta vad Sverige vill åstadkomma på egen hand.

Därför att det är förslag, och ett av dem presenterades av nationalekonomen John Hassler i sin klimatutredning för regeringen i höstas. I sin utredning skisserar han ett system där skogsägare får betalt för den koldioxid som tas upp i skogen, om de låter den vara kvar. Och skissar man vidare kan man kalla det en lagringspengar.

Åtgärder som gör att koldioxid lagras i skog eller trävaror gynnas och åtgärder som gör att koldioxid från skogen släpps ut missgynnas.

Om det samtidigt införs en koldioxidskatt för den som köper kortlivade skogsprodukter, till exempel engångspappersvaror som bränns och sedan omedelbart släpper ut koldioxid, skulle systemet också kunna vara delvis självfinansierat. Men då blir det också viktigt att den som köper trävaror med längre livslängd, till exempel för att bygga hus, slipper samma skatt.

Det finns knäppa sådana frågor att reda ut. Även om möjligheten att övervaka förändringar i skog med satelliter visserligen går framåt, är det svårt att övervaka varje anteckning som lagras. En lösning, som Hassler föreslår, skulle därför kunna vara att premiera åtgärder som leder till att skogen växer mer.
Men grunden för ett förslag som detta är väldigt enkelt: åtgärder som gör att koldioxid lagras i skog eller trävaror gynnas och åtgärder som gör att koldioxid från skogen släpps ut missgynnas.
Detta kan också vara ett sätt att undvika detaljreglering av skogen från Bryssel, för de parter som är rädda för det. Policyn sätter de övergripande målen och skapar ekonomiska incitament. Sedan blir det upp till skogsägaren och marknaden att bestämma exakt hur och om skogen ska användas.
Läs mer:

Susanne Nyström: Hur kan invandrare integreras om det inte finns några svenskar att integreras med?
Susanne Nyström: Friskolorna har mött kritik i flera decennier


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen