Elina drabbades av ny inbrottsmetod: ”Obehagligt”

05 inbrott 1080


En ny inbrottsmetod med frätande vätska verkar spridas något bland inbrottstjuvar Sveriges radio var den första att rapportera om.
En av dem som har drabbats är 30-åriga Elina Tyskling i Stockholm.
– Det var kaos i lägenheten, i alla rum. De slet ut allt för att se vad de kunde hitta. Garderober, köket, mediciner. Min sons teckningar låg utspridda över golvet och soffan revs upp, säger hon.

Stockholmsbon Elina Tyskling fick en dyster överraskning förra veckan när hon drabbades av en ny inbrottsmetod som verkar ha fått fäste bland kriminella. Det som verkar vara frätande vätska används för att bryta sig in.

– Min pojkvän beskrev det som en grön vätska som runnit ner genom dörren och ner på golvet, säger Elina Tyskling.

Totalt kaos

Elina var själv i Luleå. När pojkvännen Alex går för att titta på hennes lägenhet på Östermalm upptäcker han direkt att någon typ av grön syra verkar ha gjort ett hål genom låset. Till och med grannarnas titthål hade tejpats över.

Och inne i lägenheten var det totalt kaos.

– De slet ut allt för att se vad de kan hitta. Garderober, köket, mediciner. Min sons teckningar låg utspridda över golvet och soffan revs upp, säger Elina.

– Jag hade arvegods av min mormor som hon fick av sin man, ett väldigt vackert smycke som de tog. Men de tog också några guldörhängen och ringar och så.

Anmäld till polisen

Händelsen polisanmäldes och polisen kom till lägenheten för att göra en brottsplatsundersökning och ta bilder.

Enligt Elina beskrev polisen det för henne som ett ovanligt brott som man börjat se mer av på sistone och som trenden möjligen kan komma från Sydeuropa.

För Sveriges radio Polisen säger sig ha sett flera fall av den högst ovanliga inbrottsmetoden de senaste veckorna.

“Önskar att du hade ett larm”

En av Elinas grannar drabbades också av samma inbrottsmetod under samma vecka. Men ingen av personerna som bor i huset har sett eller hört något ovanligt.

– De önskade att de hade haft larm. Jag tror att de förmodligen inte hade gjort det här då.
Jag ska trots allt installera larm till 100 procent. Då kommer ni antagligen försöka ha lite mer kontakt med era grannar och försöka hjälpa varandra mer.

Elina kommer tillbaka till lägenheten trots en stark känsla av obehag. Det värsta hon tycker är att tjuvarna verkar ha övervakat henne tidigare. Elina och hennes granne, som också hade ett inbrott, är de enda i huset utan inbrottslarm och var borta under samma tid.

– Man har hört att man inte ska skriva på sociala medier att man är borta. Jag tänker alltid på det i alla fall. Så på något sätt har de en aning. Det är det som är obehagligt, säger Elina Tyskling.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen