Elisabeth Svantesson: Kampen mot inflationen är vunnen

52e7b9a9 7fa1 469d a4f2 e0ceee2798b2


Regeringens senaste prognos visar att inflationen i Sverige fortsätter att falla och hamnar på 2,8 procent för 2024. Nästa år faller den ytterligare och enligt finansministern innebär det att kampen mot inflationen ser ut att vara vunnen för den här gången.
– Det vi har gjort har gett resultat, säger Elisabeth Svantesson.

Samtidigt har den svenska inflationen i stort sett följt samma utveckling som andra EU-länder.
På vilket sätt har regeringen bidragit till att inflationen nu faller?
– Om vi ​​hade fört en expansiv finanspolitik hade räntorna med största sannolikhet varit högre och inflationen hade varit svårare att få ner. Vi har varit återhållsamma men också sett till att de stödinsatser vi gjort har varit på ett sådant sätt att de inte driver upp inflationen, säger Elisabeth Svantesson.

1db16e52 aefb 48a9 871c 5421dbfca002

Foto: Lars Schröder/TT

Innan höstbudgeten kommer regeringen bland annat fokusera på att stärka hushållens köpkraft, skattereformer och satsa på forskning, infrastruktur och energi. Redan nu finns en handfull skatteförslag ute på remiss, men det är oklart vilka av dem som ska ingå i budgeten.
– Det här ska nu förhandlas. Vi får återkomma till exakt vilka förslag som kommer in i höstbudgeten, men vi är överens om att vi vill stärka hushållens köpkraft, säger Elisabeth Svantesson.
Enligt finansministern kommer Sverige att vara i lågkonjunktur både 2024 och 2025. Dessutom kommer arbetslösheten att fortsätta att vara hög de kommande åren.
– Det är tufft och här finns det mycket att göra för att de som är arbetslösa ska kunna komma tillbaka, säger Elisabeth Svantesson.

Läs mer:
Finansministern: Vi har inte råd att gå ner i arbetstid


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen