England tog revansch – slog ut Schweiz efter straffdrama

dcd96dc8 276e 41d4 8796 e362ead2da25dcd96dc8 276e 41d4 8796 e362ead2da25

För tre år sedan var
Naturligtvis hade England förberett sig ordentligt. “Vi vill ha så mycket kontroll över den processen som vi någonsin kan”, som förbundskaptenen formulerade själv för några dagar sedan.

Det var Englands fördel direkt. Cole Palmer gjorde det första, Jordan Pickford räddade Manuel Akanjis straff. Sedan slog Jude Bellingham kyligt in nästa straff. Fabian Schär var lika säker för Schweiz.
Och så var det Bukayo Sakas tur. Den här gången rullade han in den precis innanför stolpen.
Resten av straffarna gick in, och England var för en gångs skull före på straffar.
Gareth Southgate och England har en notoriskt dålig historia med straffar i EM, hans egen miss i semifinalen mot Tyskland skickade laget ut ur mästerskapet, i senaste EM förlorade laget finalen mot Italien på straffar. En av syndabockarna var Bukayo Saka, som gjorde sin första straff som senior då, sedan dess har han blivit en pålitlig straffläggare.
Det var England, inte Schweiz, som styrde det mesta av tempot i den första halvan av kvartsfinalen i Düsseldorf. Det betyder att det gick långsamt.
England har under hela EM haft ett passivt förhållningssätt till det mesta, på planen har förbundskaptenen Gareth Southgate i intervjuer upprepat att de “försöker göra något som aldrig har gjorts förut”, det vill säga att vinna EM, och han har uttryckt det som att det låter som något som är väldigt svårt och ganska tråkigt att göra.
Kvartsfinalen mot Schweiz var hans 100:e match som tränare med England, han kom 2016 och såg ut att lösa upp mycket av spänningen och pressen kring landslaget, men i EM har allt verkat ansträngt.

Några gånger i den första halvleken lyckades Schweiz få igång sitt anfallsspel med lite mer rörelse och fantasi, men en sak England lyckades göra var att avväpna laget som kommit igenom turneringen och kommit hit med mycket mer säkerhet än sig själva.
England dominerade bollinnehavet, arbetade sig metodiskt runt, deras spel var bättre än tidigare i turneringen, Bukayo Saka kom till sin kant, men ingenting hette till.
Det stod 0–0 i paus, ett mönster som kändes igen från fredagens två kvartsfinaler. Inget lag tar stora risker, inga tidiga mål förändrar dynamiken i matcherna.
Det var dödläge.
I andra halvlek började Schweiz ta över mer och mer.
Efter sin framgångsrika säsong i Bayer Leverkusen har Granit Xhaka varit i fokus för Schweiz EM-spel, och medan England har fått kritik har Schweiz överraskat positivt i turneringen.
Med en kvart kvar gav fördelen utdelning. Breel Embolo gjorde ett inlägg – 1-0 till Schweiz.
England reagerade direkt. Gareth Southgate ersatte Luke Shaw och Cole Palmer, den fjärde domarens styrelse visade nummer tio när Jude Bellingham gick av, han såg mest förvirrad ut av det, och det var inte heller rätt.

Real Madrid-stjärnan var kvar på planen, men det var inte han som kvitterade, och det var inte de nyinbytta spelarna till vänster heller, utan Arsenals Bukayo Saka som hade imponerat till höger redan innan paus. Nu bröt han in och satte bollen bakom Yann Sommer i Schweiz mål.
Fem minuter efter Schweiz ledning stod det 1-1, och matchen var tillbaka på ruta ett igen.
I slutminuterna hade Schweiz en stor möjlighet att göra målet som tog dem vidare till semifinal, men matchen gick till förlängning.
Det var den tredje kvartsfinalen av tre oavgjorda vid full tid, och förlängning börjar kännas som normen i den här turneringen.
Inbytte Xherdan Shaqiri slog en hörna direkt i ribban under den andra kvarten av förlängningen, men straffläggningen var väntad.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen