– Jag går till reaboxen först, det är bra. Det är priserna som styr vad jag köper. Mycket i min frys har ett kort utgångsdatum, det är bra grejer. Vi äter allt och man kan inte vara kräsen, säger ensamstående mamman Annika Ohlsson.
Tidigare har Annika arbetat inom psykiatrin, men nu är hon sjukskriven. När alla fasta utgifter är betalda har hon och sonen 2 000–3 000 kronor kvar att leva för. För henne är sommarlovet en ångestfylld period.
– Det är lättare när han äter lunch i skolan. Nu får han lunch också, men det märks på ekonomin. Mer pengar spenderas under sommaren. Det är så tight, det är inte klokt.
Annika bor i Stockholm tillsammans med sin 14-årige son. De bor i en tvårumslägenhet, sonen har ett eget rum medan hon sover i vardagsrummet. Men att flytta till en större lägenhet står inte på hennes prioriteringslista. Att kunna betala hyran och ha mat på bordet är hennes huvudfokus.
– Jag var orolig för sommarlovet. Jag har inte råd med en glass eller en kaffe ute. Det finns inte en krona kvar. Du kan få råd, men då är det skräp och vi hamnar efter med räkningar.
I Stockholm finns cirka 29 600 barn mellan 0 och 19 år med låg ekonomisk standard, enligt SCB. Men i Stockholms stad är det ingen lunchverksamhet under sommarlovet.
– Elever som går på fritids eller yrkesskola får lunch. Det finns inga andra lunchtjänster, säger Mikael Lindberg, kommunikatör på utbildningsförvaltningen.
Vilken typ av mat gillar sonen?
– Skaldjur och sushi är det bästa han vet, men det är inget jag kan köpa. Jag skulle vilja kunna köpa det han gillar, ge honom det han vill ha, men det går inte, säger Annika.
För att klara sig ekonomiskt brukar familjen söka hjälp från kyrkan och olika organisationer. Inför sommarlovet sökte Annika medel och fick 2 000 kronor i hjälp. Förr brukade hon sälja saker för att få in extra pengar.
– Jag har inget att sälja längre, jag har sålt allt som går att sälja.
Kläder, skor och annat de behöver ges till dem.
– Det är inte roligt att hela tiden be om hjälp. Det är hemskt, du är på tiggarnivå. Men jag ber inte om något för att jag vill ha det, det är för att jag måste ha det. Det är tiggeri, men ibland dyker det upp en tiggerannons på sociala medier.
Trots den tuffa situationen att familjen är i försöker Annika ge sin son ett så bra sommarlov som möjligt.
– Vi simmar på olika ställen. Vi ska även få vakta en villa i Farsta så vi får ett miljöbyte. Det ska bli så fint. Min son blev väldigt glad när ägarna hörde av sig.
Vad skulle din son vilja göra i sommar?
– Han har en dröm, säger hon och stannar upp medan hennes ögon fylls av tårar. Sedan fortsätter hon:
– Att någon gång kunna komma utomlands, till Grekland. Det suger att prata om det. Jag försöker att inte tänka på det. Men en dag ska jag ta oss dit, han kommer till Grekland.
Tårarna rinner nerför hennes kinder.
– Vi kan göra förutsägelser tillsammans, sitta och drömma. Vi kommer dit. En dag ska vi gå längre än Farsta.
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.