Erik de la Reguera: En lättnad för Julian Assanges familj – men inte nödvändigtvis för världens journalister

47c99b16 c3c4 46ee 876d 6085b863c65e


Efter fem år i högsäkerhetsfängelset Belmarsh – och tolv år efter att han sökt skydd på Ecuadors ambassad i London – kan Julian Assange snart vandra bland oss ​​andra som en vanlig man.
Bilder på honom när han går ombord på ett flyg på Stansted Airport i London släpptes tidigt på tisdagsmorgonen av Wikileaks. Han ska ha beviljats ​​borgen av en brittisk domstol och är nu på väg till ön Saipan i norra Stilla havet, ett amerikanskt territorium med begränsad autonomi.

Där kommer han klockan nio på onsdagsmorgonen lokal tid för att infinna sig i rätten, enligt ett officiellt dokument som Väktaren fått tillgång till. Det visar att en uppgörelse har nåtts mellan Assange och det amerikanska justitiedepartementet.
Detaljerna är ännu inte offentliga, men enligt Wikileaks har Assange gått med på att erkänna sig skyldig till ett fall av olaglig publicering av amerikanska försvarshemligheter. Enligt New York Times han förväntas dömas till cirka fem års fängelse för detta.
Han förväntas få kredit för de fem år han redan suttit i fängelse i väntan på utlämning och kommer därför troligen att försättas på fri fot.
För hustrun Stella Assange och parets två små barn är det förstås en stor lättnad. Så även för Julian Assanges australiske far, John Shipton, som stod vid sin son i vått och torrt.
– Det är klart att jag vill tro att Julian snart är fri. Att han ska få komma hem. Jag måste tro det, sa John Shipton till mig – för mer än fyra år sedan.

En bild från videon publicerad av Wikileaks som sägs visa Julian Assange gå ombord på ett plan på Stansted flygplats på måndagskvällen.

Foto: TT

Nu kan han snart ta emot Julian Assange i hans hemland Australien.
Men frågan är vad detta betyder för grävande journalister världen över.
Ingenting, är svaret, om Julian Assange, likt den amerikanska regeringen, ses som en aktivist som medvetet utsätter amerikansk personal för risker.
Organisationer som Amnesty International och Reportrar utan gränser har dock länge varnat för att en spionagedom mot Assange kan skapa ett farligt prejudikat och leda till andra åtal mot journalister som publicerar läckt information av allmänt intresse.
Genom förlikningen ska Assange erkänna sig skyldig till att ha fått information från den amerikanske whistlebloweren Chelsea Manning och för att ha publicerat dessa hemligstämplade dokument på Wikileaks sajt 2010.

Även om antalet avgifterna har sänkts kraftigt, det gör saken komplicerad. För WikiLeaks är ingen traditionell nyhetssajt, men publicering av hemlig information är något som journalister över hela världen gör som en del av sitt jobb.
Julian Assange har också upprepade gånger sagt att han ser sig själv som journalist och är chefredaktör för Wikileaks. Den exakta formuleringen av domen kommer därför att granskas noggrant av organisationer som försvarar pressfriheten i världen.
Det är också anmärkningsvärt att uppgörelsen kommer drygt en månad efter att en domstol i London gav Julian Assange rätt att överklaga utlämningen till USA. Domarna i High Court ansåg att det var möjligt att ifrågasätta de garantier som de amerikanska myndigheterna utfärdade för att Assange skulle få en rättvis rättegång.
I synnerhet vad gällde möjligheten att åberopa det första tillägget i grundlagen – som innefattar yttrande- och pressfrihet.
I nästa steg av den brittiska rättsprocessen skulle försvaret för första gången på allvar ha kunnat använda argumentet att utlämningen hotade den globala pressfriheten.
Det är inte omöjligt att det kan ha spelat roll.
Läs mer:
Assange fri efter tolv år – gjorde upp med USA
Julian Assange kan komma att överklaga utlämningen till USA


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen