Erik Slottner: Även jag kommer att känna mig digitalt utanför

301bc7d4 3972 49bd bc4d ae131e48f169301bc7d4 3972 49bd bc4d ae131e48f169

Civilministern har varit i Avesta och träffat representanter från Google när DN når honom. Företaget kommer att etablera ett datacenter med en ny “molnregion” i Horndal – ett av många tecken på den snabba digitala utvecklingen.
Tidigare i år gav regeringen Post- och telestyrelsen (PTS) i uppdrag att kartlägga aktuella, och föreslå nya, insatser som kan minska det digitala utanförskapet. Erik Slottner lyfter också fram det pågående arbetet med att ta fram en statlig e-legitimation som ska uppmuntra fler äldre att våga identifiera sig på nätet.
– Bredbandsstöd är också viktigt, att alla hushåll är uppkopplade för att kunna ta del av digitaliseringen, annars riskerar det att skapa utanförskap, säger han.

Erik Slottner är inte oroad över att den äldre befolkningen förväntas växa i en tid då den tekniska utvecklingen rinner iväg – framtida pensionsgrupper är redan idag digitala, anser han.
– Det är inte så att människor blir digitalt utestängda efter en viss ålder, säger han.
– Då ligger unga steget före med all teknisk utveckling. Det är svårt att komma ifrån.
Han är inte heller säker på att analogen är så mycket lättare för äldre som förlorar vissa fysiska och kognitiva förmågor i större utsträckning.
– För den gruppen blir det generellt sett svårare att ha kontakt med offentliga institutioner på grund av kognitiva funktionsnedsättningar eller nedsatt fysisk förmåga, säger han.
Som att digitaliseringen går framåt tror Erik Slottner att användarvänligheten kommer att förbättras. Han ger exemplet att en iPhone är lättare att hantera än gamla mobiltelefoner.
– Jag tror att utvecklingen kommer att gå ännu snabbare framåt. Det kommer också att vara användbart för den målgrupp vi nu talar om.
Under hösten eller början av 2025 väntas regeringen presentera en nationell digitaliseringsstrategi. I den förväntas ett avsnitt behandla digital kompetens.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen