Ett svenskt guld – Duplantis förstås

Sportspaning


Snart börjar OS.
Det kommer bli kul.

De som känner mig vet. EM och VM i herrfotboll kommer alltid före OS i min bok.

Men visst ska det bli kul.

Tänk om vi kunde se bragder som Bernt Johanssons eller Anders Gärderuds guld 1976.

Jag tror dock att vi får nöja oss med ett guld under dessa matcher och mannen som tar det är förstås Armand Duplantis. Sen hoppas jag såklart på Daniel Ståhl men – Duplantis.

Det är Paris i år. Som 1900. Som 1924.

Fredag ​​26 juli till söndag 11 augusti. Men redan på torsdag (25) möter Sverige Norge i damhandbollens gruppspel.

Skandal och ögonblick

Jag vet inte om jag har sett tv-filmerna för många gånger på tv eller om jag verkligen kommer ihåg det. De flygande astronauterna som rusade in på arenan när OS i Los Angeles invigdes 1984. Det var mitt i rymdstriden mellan USA och Sovjetunionen.

Jag minns dock tydligt 100 meter fyra år senare när Ben Johnson vann på den fantastiska tiden 9,79. Det var bara det att han var dopad.

Även de kommande spelen i Paris kommer säkert att innehålla en eller annan skandal. Som ögonblick att minnas. Som Englands två sena mål som tog dem till en final i fotbolls-EM…

Jag hoppas på Spanien eftersom de har spelat den överlägset bästa fotbollen. Nu om det spelar någon roll.

Truls i bordtennis

OS är i Europa och det betyder goda tider. Vernissagen (26 kl. 19) är alltid intressant. Vilket budskap vill arrangören – särskilt nu – skicka till världen?

Jag glömde beachvolleybollen. Paret Åhman och Hellvig (herrar) vann EM mer eller mindre sensationellt, och kanske kan följa upp det nu? Jag tror inte de tar något guld. Underhåller Duplantis och utöver det inget mer guld.

Sedan har vi Truls Möregårdh i bordtennis. Visst hoppas vi, men att nå hela vägen till ett guld i den mördande tävlingen är förstås enormt svårt. Både beachvolleybollen och bordtennisen är igång under första helgen.

Lördagen den 27 juli är det även herrhandbollens gruppspel. Match mot Tyskland.

Försvara guld

Sarah Sjöström? Ju mer jag tittar på programmet blir jag mer och mer osäker på mig själv… Men om jag säger det så menar jag det. Sarah har en oöverträffad karriär men måste den här gången lämna OS utan guldmedalj.

Damerna möter även Tyskland i handbollsgruppspelet och det är söndag 28 juli.

Sedan har vi hästfolket som redan är igång tidigt under spelen. Guld i lag? Marginalerna är så otroligt små att jag inte tror att de kommer att ta sig hela vägen. Dyklandslaget, som kommer att vara intakt jämfört med spelen i Tokyo för fyra år sedan, ställer nu upp för att försvara sitt guld från förra gången.

Måste kämpa hårt

Handboll förresten. Kom ihåg att det aldrig blev något OS-guld för “Bengan Boys”. Det är nästan smärtsamt att tänka på att det blev förlust i tre olympiska finaler i rad: 1992 (Barcelona), 1996 (Atlanta) och 2000 (Sydney).

Visst brukar Sverige ligga långt framme både i segling och skytte? Kanske kan det vara något silver eller brons? Och kanoten. Samma där.

Ni har såklart märkt att jag måste kämpa desperat för att behålla mitt tips om ett svenskt guld.

Imponerande atlet

Boxningen? Jag tror inte på det, och i och för sig har jag aldrig gjort det. Jag blev dock fascinerad av Bosse Högberg i Tom Alandhs dokumentär som finns på SVT Play, och som jag såg häromdagen. En både spektakulär och imponerande idrottare, tyvärr tidigt drabbad av stroke och som följd afasi.

Jag kommer inte att ställa en klocka för judo. Inte heller för golf. Åberg?

Många säger att sommar-OS till stor del handlar om friidrott. Jag är en av dem. Torsdagen den 1 augusti startar det med Perseus Karlström på 20 kilometers promenad, som vann EM på samma distans. OS är något annat.

Brottning? Nä

Finalen för ryttarlagshoppning är fredagen den 2 augusti kl. 14.00. Stavhoppskval herrar följande dag kl.10.10. Finalen på damernas 100 meter avgörs senare samma dag (21.20).

100 meter herrar, final söndag 4 augusti (21.55).

Final i stavhopp måndagen den 5 augusti kl 19.00

Brottning? Nä. Simning? Nä. Skateboard? Nä. Modern femkamp? Nä. De negativa svaren avser alltså svenskt guld.

Handbollsfinalerna

Finalen i damfotbollen spelas lördagen den 10 augusti kl 17.00. Herrfinalen dagen efter klockan 13.30. Tyvärr är varken de svenska damerna eller herrarna inblandade i fotboll.

Vi måste tro på handbollsslutspelet. Damlördag 10 augusti kl 15 och herr söndag 11 augusti kl 13.30.

Men jag tror mest på “Mondo”.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen