EU-skeptiker uppfattar Bryssels makt som större än andra - idag nyheter
   

EU-skeptiker uppfattar Bryssels makt som större än andra



2c9a7e59 d17e 428f bed8 c30941215e63

De svenska väljarna är främst positiva till Sveriges EU-medlemskap. Ändå finns det skepsis mot att lämna över mer makt till Bryssel. I den pågående EU-valkampanjen är det flera partier som vill dra nytta av den opinionen med löften om att sätta gränser för överstatligheten.
Tydligast i frågan är Sverigedemokraterna, men även från Kristdemokraterna och i viss mån Vänsterpartiet hörs budskapet att bromsa maktöverföringen.

Så mycket av det politiska beslutsfattandet har förändrats från riksdag, regioner och kommuner är ett faktum. Men hur man upplever skiftet beror delvis på ideologisk övertygelse. Det framgår av en undersökning som DN/Ipsos har genomfört.
Bland alla väljare upplever drygt hälften EU:s inflytande över riksdagen som ganska eller mycket stort. Endast en av tio bedömer påverkan som liten.
Kommuner och regioner upplevs som mer självständiga. Omkring en tredjedel upplever EU:s inflytande som stort på den nivån.

När väljarna delas med EU-sympatier ger en intressant bild. Bland de som är EU-positiva anser knappt hälften att EU:s inflytande över Sveriges riksdag är stort, jämfört med tre av fyra bland dem som är EU-negativa.
De som är skeptiska till EU är också mer övertygade om sin uppfattning om Bryssel makt – andelen osäkra är klart mindre i den gruppen än bland dem som är positiva till EU. Skillnaden mellan dessa två grupper blir ännu tydligare när frågan ställs om EU:s inflytande över regioner och kommuner.

– Hur man ser på medlemskap är vattendelaren i synen på EU:s inflytande, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.
– Då är frågan vad som är hönan och vad är ägget. Är du negativ till EU för att du uppfattar inflytandet som stort, eller är det en negativ grunduppfattning som gör att du ser EU:s makt breda ut sig?

Om du bryter ner svaren efter partisympatier går inte skiljelinjen i denna fråga mellan oppositionen och Tidöpartierna. SD-väljarna är de som uppfattar EU:s inflytande över riksdagen som störst, tätt följt av Centerpartiets sympatisörer. I andra änden finns de som röstar på Moderaterna som inte ser samma grad av överstatlighet.

Fakta.Det var så undersökningen gjordes

● Ipsos har genomfört 1 252 intervjuer med röstberättigade under perioden 9-21 april. Baserat på ett slumpmässigt urval har 628 intervjuer genomförts via SMS-länk till en webbenkät. 624 digitala intervjuer genomfördes med hjälp av ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel. Syftet med kvoturval är att säkerställa respondenternas representativitet. Eftersom kvoturval tillämpas kan felmarginaler inte beräknas på traditionellt sätt.

● Frågan som ställdes var: Vilket inflytande upplever du att EU har över de beslut som fattas i Sveriges riksdag/svenska kommuner/regioner?

● För mer information om urval, bortfall och svarsfrekvens, se ipsos.se eller kontakta Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring.

Läs mer:
Flest svar på en minut – toppkandidaternas budskap om EU-valet
Frågan som avgör väljarnas partival


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa