Expert om Tories valförlust: Risk för ökad frustration

c00080f1 1d86 4418 a7f6 5c3840e8638c


Orsakerna till att det konservativa partiet, Tories, stora förluster i torsdagens parlamentsval i Storbritannien är många, enligt Jonas Hinnfors som är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Långsiktigt handlar det om att partiet inte har levererat vad man lovat, nämligen att förbättra den offentliga sektorn.
– Sjukvården, transportnätet och socialsektorn har stora problem. Ekonomin går på tomgång och det kan delvis bero på Brexit, men det finns också många andra orsaker, säger han.
Det var när förre premiärministern Liz Truss lade fram sin budget hösten 2022 som opinionssiffrorna verkligen började sjunka, framhåller han. Till och med den så kallade “partygate” under coronapandemin, då partiet under dåvarande premiärminister Boris Johnsons styre bröt restriktionerna, har haft inverkan.

Men också partiledaren Rishi Sunaks agerande under valrörelsen, som förhastade valförslag, har missgynnat toryerna, bedömer Jonas Hinnfors.
– När man har ett så otroligt dåligt utgångsläge som Sunak hade på ungefär 20-21 procent under Labour, då måste valrörelsen gå extremt bra och det har den inte.
Under ytan finns också stora spänningar kring vilken politik partiet ska föra, konstaterar Hinnfors.
– Dessa spänningar har inte minskat under de senaste åren men det går tillbaka åtminstone till Theresa May 2017 och framåt. Då blir du inte lika effektiv.

Jonas Hinnfors.

Foto: Adam Ihse / TT

Till skillnad från Labour som har gått mycket framåt i mandat, men inte lika mycket i antal röster, toryerna har tappat både mandat och ett enormt antal väljare, framhåller han.
Några timmar efter valförlusten meddelade Rishi Sunak att han kommer att avgå. När det är dags för val av ny partiledare återstår att se. Sedan är det upp till det konservativa partiets ledamöter att välja mellan två kandidater som riksdagsledamöterna utser.
Enligt Hinnfors har det konservativa partiet på senare tid tittat mycket på det högerpopulistiska Reform UK. För att få tillbaka väljare behöver partiet nu gå mer mot mitten, säger han. Ännu tydligare blev det när proteströsterna för Reform UK inte blev så många som förutspått i opinionsmätningarna.

Fakta:Storbritanniens valsystem

Underhuset, det brittiska underhuset, har 650 medlemmar. Minst 326 mandat behövs för en majoritet i parlamentet.

Val till underhuset sker genom så kallade majoritetsval i enmansvalkretsar.

Den kandidat som får flest röster i en enskild valkrets tar hem valkretsens enda mandat. Det förklarar varför ett parti kan öka antalet mandat kraftigt även med en liten ökning av antalet röster.

Tories medlemmar är allmänt äldre och socialkonservativt, vilket är något som riskerar att missgynna partiet, enligt Hinnfors.
– Traditionellt sett har partierna lyckats vinna val när de har gått antingen mot mitten-höger eller mitten-vänster, men höger-höger och vänster-vänster har varit väldigt svåra.
För att bli vald till ny partiledare i Storbritannien behöver du vara parlamentsledamot. En person som finns kvar, och som tidigare lyfts fram som en möjlig ersättare, är tidigare inrikesminister Suella Braverman.

Hon är en av dem som vill att partiet ska flytta åt höger, enligt Jonas Hinnfors.
– Hon har kritiserat partiet för att vara för “vaket”, låta invandringen stiga för mycket och vara för mjuk i människorättsfrågor, säger han.
Redan före valresultatet fanns en frustration inom Tories, som bland annat handlade om oförmågan att närma sig Labour i opinionen och att partiet inte hade gått tillräckligt långt åt höger, konstaterar Hinnfors.
– Ett värsta scenario för de konservativa är att den frustration som finns inom partiet väller upp nu, säger han.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen