Efter Hizbollahs ledare Hassan Nasrallahs död har det spekulerats i vad nästa steg blir i konflikten mellan Israel och Hizbollah. Under måndagskvällen kom uppgifter om att Israel har inlett en begränsad markoffensiv i södra Libanon, något Hizbollahs biträdande generalsekreterare tror att milisen kommer att kunna hantera.

– Naim Qassem försökte framställa det som att Hizbollah är väldigt redo för vad som helst – att man har planer som kan fortsätta. Men det går att väcka frågetecken kring det, säger Aron Lund, Mellanösternanalytiker vid totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Hizbollahs förmåga att försvara sig mot Israels attacker beror till stor del på hur omfattande själva markoffensiven blir, förklarar Aron Lund. Strategin kan variera beroende på vilken styrka Israel väljer att gå in i Libanon med. Det kan till exempel handla om att antingen hålla positionerna de första dagarna eller vänta ut Israel med gerillakrigföring.

– Det handlar inte om att ockupera hela Libanon, utan antagligen rikta in sig på områden i söder. De vill tvinga Hizbollah norrut och upprätta en slags säkerhetszon, så att inget som den 7 oktober kan hända, säger Aron Lund om Israels planer och tillägger:

– Det kan också vara så att man bara går in och försöker plocka fram kända bunkernätverk eller tar vissa höjder som ger en bättre inblick i området.

“Behöver starkt iranskt stöd”

Vid en eventuell israelisk frammarsch i Libanon ställs också frågor om hur Hizbollahs allierade och stormakten i området Iran kan komma att reagera. Ett fördömande är sannolikt att vänta, men om det blir något mer än så återstår att se.

– Hizbollah behöver nog ett väldigt fast iranskt stöd om den här negativa spiralen de har hamnat i ska brytas. Men det är möjligt att detta är så viktigt för Iran att de är villiga att ta fler risker än vanligt.

Om Iran blandar sig och igen attackerar Israel med robot- och drönareattacker kan det väcka USA, vilket i sin tur kan sätta press på Israel.

– Men det räcker nog inte riktigt i det här läget om man vill stoppa Israel i Libanon. Det har gått så bra för dem och de är på gång nu.

– De har länge velat bli av med Hizbollah, men det har tidigare inte setts som en realistisk möjlighet, tillägger Aron Lund.

Inte slutet för Hizbollah

Israel har framgångsrikt lyckats slå ut vapenlager i Syrien, genomfört personsöksattacker och lyckats döda ett antal högt uppsatta ledare i luftangrepp. Men även om Israels upptrappning helt drog ut mattan för shiamilisen så tror inte Aron Lund att Hizbollahs förtryckta ställning är slutet på organisationen.

– Gruppen kommer inte att försvinna. Israel kommer inte att ockupera hela Libanon. Sedan finns det alltid områden där Hizbollah kan fortsätta att leva.

Hizbollah har en historia av och byggdes upp som en underjordisk motståndsrörelse mot Israel i 20 år på 80- och 90-talen. Gruppen kan decimeras, men inte utplånas.

– Hizbollah kommer inte att vara samma typ av grupp som de senaste åren – att utföra uppdrag för Iran och bygga upp denna raketarsenal som är säker i Libanon. Det går inte på samma sätt, men du kan säkert fortsätta kämpa.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa