Expertens råd för att undvika magsjuka i sommarvärmen: Kyl, kyl, kyl

774bfd93 80c9 4df0 b148 dce95e8b73fb


Sommarvärmen har flyttat in över Sverige med temperaturer på upp till 30 grader på flera håll i landet. Känner du för en slapp dag på stranden kan det vara bra att tänka ett extra varv så att du inte får ont i magen.
– Ibland blir maten bara äcklig, men vill man vara försiktig när det är varmt är det bra att tänka på att kyla, kyla, kyla och ha rena händer, redskap, bänkar och skärbrädor, säger Åsa Rosengren, som är mikrobiolog. och rådgivare på Livsmedelsverket.
Varje år ökar antalet bakterieinfektioner under sommarmånaderna. Anledningen är en kombination av en större närvaro av bakterier i maten, värmen som bakterierna trivs i och slarvig hygien i köket.
– Du lever enklare; grilla mer och ta en picknick ute. Du kanske är ute i sommarstugan där det är svårare att tvätta händerna ordentligt om det inte finns rinnande vatten.

Torkad mat är bättre på att klara värmen och salami, skinka, hårdost och hela frukter och grönsaker är exempel på mat där bakterietillväxten går relativt långsamt, även i picknickkorgen en solig dag.
Med fuktigare mat ska man vara mer försiktig och en kylväska rekommenderas, säger Åsa Rosengren.
– I färdigmat som matlådor och pastasallader kan det gå snabbt och ju varmare det är desto snabbare går det. Ett par timmar i rumstemperatur är okej, men efter det kan bakterier föröka sig snabbt.

Bakterierna som får mat att smaka och lukta illa är inte farliga.  Däremot kan det finnas andra bakterier som smyger under radarn och som kan göra dig sjuk.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Tipset “titta, lukta, smaka” sätts ur spel om man har maten ute i värmen, säger Åsa Rosengren. Det kan finnas sjukdomsframkallande bakterier som du inte kan smaka eller lukta illa.
Det hjälper inte heller alltid att värma maten. Livsmedel som pasta, ris och potatis innehåller bakterier som kan skapa värmebeständiga gifter som kan finnas kvar i maten även efter att den har värmts upp.
– Det är tricket när man har misshandlat maten genom att hålla den för varm.

På semester utomlands kan det är bra att vara extra uppmärksam även ute på restaurang. Enligt Livsmedelsverket bör du undvika is om du inte vet att den är gjord av drickbart vatten, och se till att maten är genomvarm när du får den.
– Maten ska vara rykande het.

Fakta.Tips för säker mat i sommarvärmen

● Tvätta händerna innan du lagar mat, efter toalettbesök och efter att du varit i kontakt med djur. Handdesinfektionsmedel och våtservetter fungerar även i frånvaro av vatten.

● Förvara maten kall från affären till hemmet och packa in i kylen när du kommer hem.

● Lämna inte kylvaror utomhus i värme längre än två timmar.

● Använd rena redskap, håll arbetsbänken ren och tvätta knivar och skärbrädor noggrant efter att ha styckat rått kött och kyckling.

● Håll varm mat varm och kall mat kall.

● Använd inte samma fat och redskap för den färdiggrillade maten som du använde för rått kött eller kyckling.

● Packa matsäcken i en kylväska med kylare.

Källa: Livsmedelsverket


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen