Fallet Julian Assange – detta har hänt

c202e50c 8da3 4118 b293 810e8dc3a312c202e50c 8da3 4118 b293 810e8dc3a312

Julian Assange föddes i Townsville på Australiens nordöstra kust för snart 53 år sedan och utvecklade ett stort intresse för datorer som ung. Första gången han krockade med rättvisan var som 20-åring när han klarade sig med en ersättning för en rad dataintrång mot företag och myndigheter, bland annat det amerikanska försvarsdepartementet.

2006

Julian Assange med flera grundade organisationen Wikileaks där människor helt anonymt kunde dela dokument, bilder, filmer och annat som enskilda makthavare, företag, myndigheter eller regeringar av olika anledningar ville undanhålla allmänheten. Operationen fick omedelbar draghjälp för avslöjanden om bland annat kenyanska missförhållanden på högsta nivå, Guantánamobasen och Scientologikyrkan.

2010

Redan före detta nyckelår hade utmärkelser och utmärkelser börjat överösa Julian Assange, men när Wikileaks börjar sina enorma mängder dokument om USA:s krig i Irak och Afghanistan slår det i taket. Materialet kom i första hand från armésoldaten Chelsea Manning, som tre år senare hade avslöjats och dömts till fängelse för bland annat spionage.
Hösten samma år läckte också över 250 000 dokument innehållande amerikanska diplomatiska meddelanden ut – det var i dessa som dåvarande utrikesminister Carl Bildt beskrevs som “en medelstor hund med stor hundattityd” med “begränsad politisk kompetens”. Amerikas redan stora upprördhet blev monumental.
Samtidigt hade Julian Assange besökt Sverige, under vad som närmast kan jämföras med Eriksgata, där han under andra halvåret suttit häktad i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt, sexuella trakasserier och olaga tvång med två kvinnor som målsägande. . Interpol utfärdade en internationell arresteringsorder och han greps i London i december.

2012

Medan han var fri mot borgen tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London och snart kommer landet att ge honom asyl och medborgarskap. Utrikesminister Ricardo Patino motiverade beslutet med att han riskerar politisk förföljelse och en orättvis rättegång i USA med dödsstraffet i bilden.

2019

Ecuadors ambassad hade vid det här laget tröttnat på deras ständiga gäst och nu hade deras tålamod helt slut och Julian Assange ansågs ha brutit mot “internationella konventioner” och “hur man beter sig i det dagliga livet”. Den 11 april greps han så och han överfördes till det brittiska rättssystemet, men den svenska våldtäktsutredningen lades ner i höstas på grund av ett avsevärt försämrat bevisläge.
I maj presenterade det amerikanska justitiedepartementet sitt åtal på 18 punkter med hänvisning till landets antispionagelagar – totalt 175 års fängelse.

2024

Efter fem år av juridisk dragkamp mellan USA och Assanges försvarare tillkännages nu ett avtal mellan parterna. Det betyder att han kan lämna Belmarsh högsäkerhetsfängelse mot borgen och att han kan åka till Australien på fri fot och att han måste infinna sig på den amerikanska territoriella Stillahavsön Saipan på ett ännu inte specificerat datum och, med fem års fängelse, erkänner sig skyldig till åtal för olagligt offentliggörande av försvarshemligheter.
Läs mer:
Erik de la Reguera: En lättnad för familjen Assange – men inte nödvändigtvis för världens journalister
Assange fri efter tolv år – gjorde upp med USA


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen