Fängelse för utpressartrio – slog 41-åring och hotade exponera honom som pedofil

Fangelse for utpressartrio – slog 41 aring och hotade exponera honomimage.php?type=preview&uuid=34225e8d 02d4 5f3b ad45

De tre männen tvingade sig in i 41-åringens bil, misshandlade honom och tvingade honom att spela in en video där han erkände att han var pedofil.

Men när 41-åringen skulle lämna över elektroniska varor till utpressarna låg en polisstyrka och väntade.

Nu har samtliga gärningsmän dömts till fängelse.

Berättelsen utspelade sig i Karlstad under ett par dagar i februari och den började med en gruppchatt på meddelandetjänsten Kik. Det var genom honom som 41-åringen, som är från Karlstads kommun, startade en diskussion med vad som såg ut att vara en yngre tjej. De ordnade att träffas.

I såväl förhören som under rättegången hävdade 41-åringen dock att han innan det första mötet misstänkte att något var fel: bildsökningar tycktes tyda på att flickan inte var den hon utgav sig för att vara. I samband med mötet, som skulle äga rum på Centralstationen i Karlstad, filmade han därför allt med sin mobilkamera.

Och han skulle ha rätt.

En bil dök upp och körde upp bakom honom och okända män började rycka på bildörrarna. 41-åringen fick ramla på den blockerande bilen för att komma undan – men männen tog registreringsnumren och kontaktade honom. Budskapet var tydligt: ​​om han inte hostade upp pengar snabbt skulle de sprida innehållet i chattarna.

Blev elektricerad och hotad

41-åringen tackade därför ja till ett nytt möte, på Byggmax parkering i Karlstad. Tre män tvingade sig in i hans bil. De var maskerade – och en av dem var både hotfull och våldsam. 41-åringen fick ett slag i ansiktet som orsakade blodvithet och fick elektriska stötar på benet flera gånger.

Männen tvingade honom sedan att spela in en video där han “erkände” att han var pedofil.

Målsäganden ålades att ta ett smslån och åka till Kristinehamn för att ta ut pengar, vilket inte gick särskilt bra då det var en söndag. Lånen blev försenade. Gärningsmännen fick 10 000 kronor som 41-åringens mamma tog över, resten skulle komma i dagarna efteråt. Det var cirka 100 000 kr. När utpressarna krävde att han skulle köpa elektronik på Elgiganten och överlämna den kontaktade 41-åringen slutligen polisen.

Det ledde till en intrikat fälla. En polis tog plats på golvet i baksätet på 41-åringens bil och andra poliser lurade nära överlämningsplatsen. Efter en kort spurtjakt greps två av de tre gärningsmännen – och historien kunde börja utspelas.

En lokal version av “Dumpen”

De tre visade sig vara 31, 30 respektive 28 år och alla bosatta, åtminstone då, i Karlstad. De trodde att de hittat en fin inkomstkälla genom att agera som en slags lokal “Dumpen” som hänger ut pedofiler, men som i själva verket nöjer sig med pengar och varor i utbyte mot tystnad.

Värmlands tingsrätt hyllar polisutredningen som till stor del bygger på gärningsmännens egna mobiltelefoner. Misstänkta Google-sökningar har gjorts där, som på eventuella bankomater i Kristinehamn, och det visar också att männen befunnit sig på de olika platserna för utpressningen.

Männens egna förklaringar har justerats först efter att de konfronterats med polisens bevis.

Tingsrätten dömer alla tre männen för utpressning. 31-åringen anses vara den mest drivande och gjorde sig även skyldig till misshandel i rättssak då han hotade målsäganden med repressalier om han vände sig till polisen. Han döms till ett år och tio månaders fängelse. 28-åringen och 30-åringen döms till ett års fängelse.

De ska också betala totalt drygt 50 000 kronor i skadestånd till 41-åringen.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen