f10b7eb5 0718 4018 9611 a22c32e095e1

Tillsammans har Apoteket och Apotek Hjärtat cirka 800 apotek i hela landet. I sommar har vi tvingats anpassa öppettiderna, ibland till och med tillfälligt stängda, för över 200 av dem. Det drabbar våra kunder, men försämringen av servicen hade i stort sett kunnat undvikas om vi hade kunnat ge råd med hjälp av en apotekare på distans.

Sveriges totalt 1 400 apotek spelar en viktig roll, både i sjukvårdskedjan och i svenskarnas vardag. En Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat visar att så många som åtta av tio svenskar vill ha nära till ett fysiskt apotek. Samtidigt hotas tillgängligheten på apotek av en växande brist på utbildade farmaceuter.
Genom att tillfälligt bemanna apotek med en farmaceut på distans skulle vi kunna undvika att de helt eller delvis måste stänga på grund av brist på apotekare. Enligt gällande lagstiftning får apotek dock endast hålla öppet när en farmaceut är fysiskt närvarande och sköter expediering och kontroll av receptbelagda läkemedel.

I sommar är svårigheten att bemanna apoteken mer påtaglig.

Apotekare fyller också en viktig funktion genom sin kompetens inom egenvård och läkemedelsanvändning. Men idag råder det stor brist på farmaceuter och betydande pensionsavgångar väntas de kommande åren.
Bristen på personal i kombination med kravet på att en fysisk farmaceut ska vara närvarande gör att apoteken trots efterfrågan tvingas begränsa sina öppettider eller stänga. Problemet märks särskilt på mindre orter där vardagssituationer som sjukdom och semester påverkar. Med sämre tillgänglighet till fysiska apotek minskar tillgången till kvalificerad läkemedelsrådgivning, vilket i förlängningen kan leda till felaktig läkemedelsanvändning, ojämlik hälsa och ökad belastning på vården.
För att långsiktigt bekämpa kompetensbristen samarbetar apoteksbranschen för att bland annat utveckla farmaceuternas roll och öka medvetenheten om yrket. Samtidigt gör dagens teknik det möjligt för farmaceuter att hjälpa kunder med till exempel recept och rådgivning på distans, utan att kompromissa med säkerhet eller kvalitet.
Liknande lösningar används redan framgångsrikt på landets e-handelsapotek. På de fysiska apoteken skulle digitala verktyg kunna fungera som ett komplement till apotekarnas fysiska närvaro under de delar av dygnet eller året då bemanningen är som svårast att klara av. Apoteken har också alltid apotekstekniker som stödjer apotekarna i recepthantering och egenvårdsrådgivare som hjälper kunder med egenvård och receptfria läkemedel.

Möjligheten att bemanna apotek med apotekare på distans skulle göra stor skillnad för förutsättningarna för att hålla apotek öppna i hela landet och året runt. Det skulle också göra apoteken bättre rustade för en krissituation där vår viktiga roll i samhället sätts i förgrunden. Den ökade flexibiliteten öppnar också för fler karriärvägar och ger en bättre arbetssituation där farmaceuter kan vara sjuka eller ta ledigt utan att kunderna får slut på medicin.
Även reglerna för receptbefordran är i behov av modernisering. I dag kräver Läkemedelsverkets föreskrifter att vissa moment i receptkedjan ska utföras av en farmaceut, även om delar skulle kunna lämnas till en apotekstekniker med receptbehörighet. Det gäller till exempel rutinen att kontrollera läkemedlets utgångsdatum, där gällande regler kräver att farmaceuten har läkemedlet i handen för att signera förpackningen.

Vi hoppas få se sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) ge tydliga uppdrag till myndigheterna.

Överlag hindrar nuvarande regler hindrar apotek från att ta tillvara personalens kompetens och tillgodose behovet av apotekstjänster i hela landet. För att ge fysiska apotek långsiktigt hållbara förutsättningar uppmanar vi därför regering och riksdag att:

1. Tillåt apotekare på distans. Regeringen bör ge Läkemedelsverket i uppdrag att ta fram ett förslag på hur en sådan lösning kan utformas och utvärderas samt vilka lagändringar som behövs.

2. Se över reglerna för vidarebefordran av recept. Som ett led i uppdraget bör Läkemedelsverket även se över reglerna för receptbefordran, så att vissa läkemedelskontroller som idag utförs av apotekaren istället kan överlåtas till en apotekstekniker med receptbehörighet. Det skulle också frigöra tid för apotekarna och ge apoteksteknikerna en tydligare yrkesroll med ökat ansvar – viktiga steg för att långsiktigt motverka kompetensbristen och förbättra arbetsmiljön på apoteken.

3. Dra nytta av farmaceuters kompetens. För att göra yrket mer attraktivt behöver farmaceuter i större utsträckning kunna ägna sig åt det de är utbildade för – kvalificerad läkemedelsrådgivning. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket har i dag i uppdrag att se över möjligheten att bredda utbudet av rådgivningstjänster på apotek, ett uppdrag som bör utvecklas och utökas. Genom att fullt ut ta tillvara farmaceuternas kunskap ger vi även apoteken bättre förutsättningar att bidra till vårdkedjan.

Den här sommaren märks svårigheten att bemanna apotek tydligare. Över hela landet tvingas vi balansera viljan att erbjuda ett bra läkemedelsförsörjning med våra anställdas självklara rätt till semester.
Möjligheten att träffa kunder över hela landet är en förutsättning för att apoteken ska kunna fullgöra sitt samhällsuppdrag. Genom att säkerställa långsiktiga förutsättningar för de fysiska apoteken kan vi fortsätta bidra till det breda folkhälsoarbetet – både idag och i framtiden.
Vi hoppas få se sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) ge tydliga uppdrag till myndigheterna – så att vi tar fram ett modernt regelverk och därmed en apoteksvärld där vi tar tillvara på vår starka tillgänglighet och säkra kompetens.
Läs fler artiklar från DN Debatt.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa