Färre döda i skjutningar i år – gärningsmännen allt yngre

9b3ed9d6 e9e1 48e2 991d 7d0d75a2ba59


September 2023 var en mörk månad – 45 skottlossningar, varav 18 i Stockholm, dödade elva personer och skadade ytterligare nio. Polisen behövde arbeta snabbt, kollektivt och systematiskt. Den nationella operationen Frigg, som inleddes som svar på den eskalerande vågen av våld, övergick i oktober samma år till vad polisen kallar en speciell händelse.
– Det är ett sätt att organisera och leda arbetet mot de kriminella nätverken, säger Hanna Paradis.

I skrivande stund, juli 2024, är antalet döda och skadade i skottlossning i Sverige det lägsta hittills sedan 2018, vilket TT tidigare rapporterat. Fram till juni har 19 personer dött och 22 personer har skadats. Förra året vid samma tidpunkt hade 23 personer dött och 57 skadats, enligt polisens statistik.
I Stockholm, som ofta toppar statistiken, har 34 skottlossningar genomförts fram till och med juni i år. Motsvarande siffra för perioden förra året var 64.

Hanna Paradis är riksbefäl för polisens specialinsats Frigg.

Foto: Thomas Karlsson

Hanna Paradis är försiktigt optimistisk.
– Vi känner till individerna och nätverken och lägger på lager av underrättelseinformation och information från förundersökningar som bedrivs i de här miljöerna. Det gör att vi kan få en helhetsbild av när saker är på väg att hända, säger hon.
– Vi använder hela vår verktygslåda. Vi jobbar med deras ekonomi, hur de transporterar droger och vapen, hela deras katalog över brott. På det sättet har vi lyckats lagföra enskilda för andra brott.
Polisen bedömerr att nivån av brottslig verksamhet är lika hög som tidigare.
– Men vi lyckas vara på rätt plats vid rätt tidpunkt och fokusera på rätt konflikter på ett annat sätt än tidigare, säger Hanna Paradis.

Samtidigt som antalet offer i skjutningarna har minskat syns en annan oroande utveckling: De som skjuter blir allt yngre. Andelen misstänkta under 18 år har mer än fördubblats sedan 2019 och ligger i dag på en fjärdedel av det totala antalet misstänkta, enligt siffror från polisen som DN tagit del av.

Det händer att gängen rekryterar unga från HVB-hem och SiS-hem.  Bilden visar det låsta Tysslinge ungdomshem i Södertälje.

Foto: Lisa Mattisson

Under 2024 har 15 skottlossningar involverat 23 misstänkta under 18 år. Två av dem är under 15 år.
– De är inte vana vid att hantera vapen eller sprängämnen på samma sätt. Det är en enorm risk med det, om man inte är van kan det lätt gå fel och kan innebära större risk i situationen när man ska begå själva brottet, säger Hanna Paradis.
Att gängen rekryterar fler unga tror att polisen beror på en medveten strategi. Personer under 18 år får ett reducerat straff, är de under 15 år döms de inte alls. DN har tidigare skrivit om hur gängen lockar med “lyx och sammanhållning” via bland annat sociala medier.
– Man kan få förvara vapen eller droger. Då ser nätverket till att det försvinner på något sätt. Då blir man skyldig dem, och då kanske de ber dig att göra vissa saker, skjuta någon eller något, så att de blir skuldfria, säger Hanna Paradis.
Att hålla koll på unga i riskzonen försvåras bland annat av att de sällan förekommer i polisens brottsregister. Gänget rekryterar även från HVB och SiS-hem.
– Vi jobbar väldigt snabbt tillsammans med HVB och SiS-hemmen. Vi jobbar även med det lokala arbetet, för att försöka identifiera unga i riskzonen och uppmärksamma socialtjänst och föräldrar, säger Hanna Paradis.
– Men det är en utmaning. Det är så många unga som är villiga att ta sig an de här uppdragen, säger hon.

Läs mer:
Färre skjutningar: “Vi gör något rätt”
Hennes uppdrag: Förhindra barn från att bli kriminella
Gänget anställer barnsoldater “Situationen liknar Liberia”


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen