Festival i Strömsund säljer engångsväskor – under väskförbud

05 v skf rbud webb


På Dundermarknaden i Strömsund erbjuds engångsplastpåsar att förvara dina saker i.
Festivalen är den största i stan sedan påsförbudet infördes i Sverige i höstas.
– Eftersom besökarna får väskan på plats kan de inte ta in något, säger arrangören Karin Wöyer Amcoff.

I år firar Dundermarknaden i Strömsund 40 år, vilket firas med dunder och brak med uppträdanden av bland andra Hooja och Nanne Grönvall.

Det stora snacket handlar dock om något helt annat. På festivalområdet säljs plastpåsar som påsar, under nuvarande påsförbud.

Förvara telefon och läppstift

– När besökarna är inom vårt område kan de köpa en liten plastpåse på ungefär en och en halv liter som är genomskinlig. Där inne kan de ha sin telefon och ett läppstift, säger Dundermarknadens arrangör Karin Wöyer Amcoff.

Påsförbudet infördes av polismyndigheten den 1 november 2023 på grund av den ökade terrorhotnivån i Sverige. Beslutet innebär att väskor större än 40x40x20 centimeter inte får tas med till bland annat sportevenemang, stora konserter och festivaler.

– I Stockholm är det konserter och festivaler allt oftare och då kan de vänja sig vid påsförbudet. I Strömsund är detta det första och största evenemanget sedan påsförbudet infördes.

“Vi har det förankrat”

På polisens hemsida står det att även påsar och genomskinliga påsar omfattas av påsförbudet. Trots det menar festivalens arrangör Karin Wöyer Amcoff att man inte har kringgått påsförbudet.

– Nej, jag vänder mig mot en avrundning. Vi rundar det inte, för när man rundar något kommer man förbi det utan att ha det förankrat. Vi har det förankrat, säger hon och tillägger:

– Vi har kollat ​​med polisen och polisen säger att det är okej. Eftersom besökarna får väskan på plats kan de inte ta in något, säger festivalarrangören Karin Wöyer Amcoff.

Källsortering

Arrangören tillbakavisar att försäljningen av engångsartiklar i plast skulle vara negativ ur ett miljöperspektiv, med hänvisning till noggranna kontroller vid utgångarna.

– Om man tänker miljömässigt så har vi säkrat och kontrollerat detta. När de går ut får de lämna plastpåsen till oss och vi sorterar vid källan. Det blir inget miljöavfall utan vi lägger det som förpackning.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen