Året då Gállok-demonstrationerna var som störst hade jag en spelning i Jokkmokk. Jag besökte även Jokkmokks marknad och spelade på en av auktionerna. På natten bodde jag hos renskötarna Jenny och Carl-Johan, som senare blev mina nära vänner. De vägledde mig i det samiska samhället och gav mig en genuin introduktion till statens politik i förhållande till Sápmi.

Väl hemma tog Jenny och Carl-Johan fram en stor skål med rökt, snidad renfilé, som en slags aptitretare innan middagen. Jag hade då bara ätit vegetariskt länge, men bestämde mig för att smaka. Det var det bästa jag någonsin ätit i hela mitt liv. Den rökiga smaken tillsammans med så fint kött, gjort på renar som rört sig fritt i fjällen – det är det bästa man kan få. Jag minns att jag tog en av renfilébitarna, kysste den och sa att jag aldrig kommer sluta äta kött.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa