Filip och Fredriks “Den sista resan” nominerad till bästa internationella långfilm
Ingmar Bergman, Bo Widerberg, Ruben Östlund – och Filip och Fredrik.
Filmsuccén fortsätter för Filip Hammar och Fredrik Wikingsson och nu är de inne i filmens finrum. Nu väntar Hollywood sedan Filminstitutet valt ut deras tredje långfilm “Den sista resan” till Sveriges Oscarskandidat.
Visst är det helt otroligt att man får vara med i ett sådant här sammanhang, men också att det här handlar om min familj, säger Filip Hammar på en länk från Los Angeles där han har bott i många år.
Pratade med pappan
Han har redan hunnit prata med sin pappa om nyheten. Pappa Lars, som är huvudpersonen i filmen.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Filip-och-Fredrik-dokumentären “Den sista resan” följer den åldrade Lars Hammar, som av sin son tas med på en resa till sitt älskade Frankrike för att få igång livsgnistan.
Senast jag pratade med honom och sa: “Det här är spännande”, sa han: “Nå, men först måste vi prata om min armbåge. Det gör ont igen”. Det är så det ser ut hemma, men jag vet att han är nöjd, säger han.
Foto: Nexiko/Nordisk Film
PR
Till hösten väntar ett intensivt kampanjarbete för att äntligen bli nominerad. Det innebär mycket resande för att lansera filmen även internationellt.
Det är jättekul. Vi har alltid coachat runt med våra filmer för att vi tycker att det är jättekul att träffa en publik. Det här är en annan sorts krigföring, men vi är jävligt bra på det också, säger Fredrik Wikingsson.
Den sista svenska filmen som faktiskt blev nominerad i kategorin var Ruben Östlunds “The square” 2017.
Men kan en dokumentär lyckas i långfilmsklass? Det tycker Fredrik Wikingsson. Utomlands, där Filip och Fredrik inte är kända, har filmen tagits emot på ett annat sätt, som ett drama med ett universellt tema.
Jag tycker fortfarande att det är en ganska tidlös film om det omöjliga i att se en förälder bli äldre och hur man nästan kan stänga in sig för det och hamna i förnekelse. Det är lika relevant över hela världen.
Nålsögat som ska nomineras
Men samtidigt är nålsögat för att bli nominerad litet. Fredrik Wikingsson drar en idrottsparallell
Ja, fan, det känns som att man är på Färöarna och går på någon kvalmatch.
Genom åren har 16 svenska filmer nominerats till en Oscar i kategorin bästa internationella långfilm (tidigare kallad bästa icke-engelskspråkiga film). Tre, alla av Ingmar Bergman, har vunnit.
Oscarsgalan äger rum den 2 mars. Redan den 17 december sker ett första urval av kandidaterna. Vilka fem filmer som äntligen är uttagna till galan avslöjas den 17 januari.
Fakta: Svenska Oscarskandidater
Här är de senaste tio årens svenska Oscarskandidater:
2015: “En duva satt på en gren och tänkte på tillvaron” (Roy Andersson), 2016: “En man som heter Ove” (Hannes Holm), 2017: “Torget” (Ruben Östlund), 2018: “Gränsen” ( Ali Abbasi), 2019: “Och sedan dansade vi” (Levan Akin), 2020: “Charter” (Amanda Kernell), 2021: “Tigers” (Ronnie Sandahl), 2022: “Boy from heaven” (Tarik Saleh), 2023: “The Adversary” (Milad Alami). 2024: “Den sista resan” (Filip Hammar och Fredrik Wikingsson).
“The square” är den senaste filmen som äntligen är nominerad i kategorin.
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.