Så kallade “fininfluencers” har seglat upp på Finansinspektionens radar, det vill säga personer som ger ekonomiska råd i sociala medier, i poddar och i bloggar.
Det kan säkert vara välmenande personer, men det finns en risk att det är rena bedrägerier.
– Gör din läxa och var på din vakt, det är många där ute som vill ha dina pengar, säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på Finansinspektionen.
“Finfluencers” är ett brett begrepp som omfattar både människor som vill väl och som vill dela med sig av sina erfarenheter och prata om sitt sparande. Men så finns det andra aktörer som är där av kriminella skäl för att själva tjäna pengar.
– Det är viktigt att vara källkritisk och försiktig. Oavsett var informationen kommer ifrån måste man veta vad som ligger bakom att den fina influencern uttrycker sig som han gör, säger Moa Langemark.
Finansinspektionen märker att det är allt fler som av olika anledningar vill påverka konsumenterna på finansmarknaden, samtidigt som allt fler konsumenter vänder sig till sociala medier för att få tips och råd kring sparande och placeringar. .
– Det man har sett är att det finns aktörer som inte är bra för konsumenterna och det är därför som Finansinspektionen vill varna för fenomenet, säger Moa Langemark.
Då ska du dra bort öronen
Så fort det pratas om snabba, enkla och säkra investeringar ska man blunda, för det finns inga sådana saker på finansmarknaden, säger Moa Langemark. Likaså om man börjar prata om företag eller aktörer man inte känner, då bör man också vara extra försiktig och kolla företaget.
– Det vi vill göra är att uppmana konsumenterna att vara vaksamma och inte blint lita på vad feninfluenser säger. Till stor del är det en oreglerad verksamhet, så man kan inte lita på att det de säger är för dig som konsument, säger hon.
Det finns också fler tillfällen då man borde se en röd varningsflagga, säger Moa:
– Om det kommer en förfrågan om att det är akut, att man måste agera här och nu eller om man blir kontaktad av någon som kommer med smicker. Det här är varningsflaggor som du bör se upp med.
– Det tar tid att bli rik på investeringar, så tänk på budskapet du får och om det låter rimligt, och gör din egen läxa, säger Moa.
Tre snabba tips
För att undvika att bli lurad av en fin influencer som har andra avsikter än att ge goda råd ger Moa Langemark tre tips:
• Tänk alltid på att det inte finns några enkla, snabba och säkra investeringar, så fort någon börjar prata om det ska du stänga öronen
• Gör aldrig affärer med företag du inte känner, investera inte i något du inte förstår. Gör din egen läxa och var på din vakt, det finns många människor där ute som vill ha dina pengar.
• Släpp inte in någon du inte känner till din dator eller dela ditt bank-ID.
På Finansinspektionens hemsida, fi.sedet finns en lista över företag som de varnar för.
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.