Flera banker sänker boränta – två stora aktörer avvaktar

55c46cfc 9ddb 4abe b4f2 cd2bfcc4cc77


Handelsbanken och SEB väntade fortfarande vid lunchtid på tisdagen.
– Vi följer utvecklingen på marknaden men kommenterar aldrig i förväg eventuella förändringar av våra bolåne- eller sparräntor utan kommunicerar detta om och när förändringar sker, kommenterar Niklas Magnusson, presschef på SEB.
Bakgrunden till storbankernas sänkningar är dels ett tryck från mindre aktörer som redan sänkt, dels ett tydligare besked från Riksbanken om framtida styrräntesänkningar, enligt den oberoende privatekonomen Claes Hemberg.
– Storbankerna minskar inte innan de måste. Först att sänka nu tror jag var SBAB och sedan var det ett par andra mindre spelare som sänkte tidigt. Storbankerna har inte samma agenda för att locka kunder, så de rabatterar inte om de inte märker att befintliga kunder efterfrågar det, säger Hemberg.

Att det är pressen från andra som gjort Nordea lägre bekräftas av kommunikationschefen Annie Edwards.

Bra för att jämföra bolåneräntor.  Arkivbild.

– På grund av marknadsläget justerade Nordea listpriset för bolån på lån med 1, 2, 3 och 4 års räntebindning med -0,05 procentenheter respektive den 8 juli, kommenterar hon i ett mejl.
I samband med Riksbankens första styrräntesänkning i maj tidigare i år sänkte alla fyra storbankerna sina räntor samma dag. De känner varandra väl och det dröjer nog inte länge innan alla har kommunicerat sänkningar även denna gång, konstaterar han.
– Swedbank vet när SEB kommer att minska nästan innan SEB vet om det, säger han lite skämtsamt och fortsätter mer seriöst:
– Det är en marknad som är så mogen, nästan övermogen, att den slutar fungera. Då behöver myndigheterna bli ännu tydligare med vad det är som kan göra skillnad för ens privatekonomi om man flyttar bolånet.
Som räkneexempel sparar en bankkund med ett bolån på 2 miljoner kronor cirka 10 000 kronor per år genom att sänka sin ränta med 0,5 procentenheter, antingen genom förhandling eller genom att byta bank.
– Det är nästan tusen i månaden. Det är lätt för mig, som gillar siffror, men det är väldigt svårt för typ 8 av 10 svenskar. Om myndigheterna hade krävt att sådana siffror skulle redovisas hos bankerna hade det gjort mycket för konkurrensen, säger Claes Hemberg.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M).

I samband med rapporteringen om bankernas rekordvinster i vintras var många kritiska till den dåliga konkurrensen inom banksektorn. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) sa i en intervju med TT att hon inte utesluter att mer måste göras politiskt.

Enligt Claes Hemberg råder det ingen tvekan om att något måste göras för att öka konkurrensen.
– Det är det största konsumentköpet som svenskar gör. Att vi sedan byter bank i snitt vart tjugonde eller tjugofemte år är väldigt märkligt. Det säger något om att marknaden inte fungerar. 2023 bytte runt fyra procent bank, men det betyder inte att 96 procent är nöjda, säger han.
Nästa vecka kommer alla storbanker att presentera sina halvårsrapporter, där Nordea börjar på måndag.
Hos organisationen Konsumenternas kan du jämföra olika bankers bolåneräntor.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen