Flera märkta som extra Jungfruoljor håller Inte måttet - idag nyheter
   

Flera märkta som extra Jungfruoljor håller Inte måttet


Råd & Rön har testat 20 olivoljor märkta som extra virgin oljor. Sex av dem uppfyller inte kraven för sin märkning och två är så dåliga att de inte klassas som olivolja för att säljas till konsumenter.
– Den håller inte den kvalitet den ska och smakar inte så bra som den borde, säger Anna Edberg, ansvarig för matprovning Råd och fynd.

De oljor som inte klarar testet kallas för bomullsoljor. Ett ord för olivolja som kan ha manipulerats med eller blandats med andra, billigare oljor eller genomgått kemiska processer som gör dem olämpliga som mänsklig konsumtion. Historiskt sett användes bomullsfröolja av den svenska armén för att underhålla vapen. Numera används bomullsfröolja huvudsakligen som bränsle i oljelampor och för beredning av skinn och läder.

– Det är ingen hälsofara, men de har helt enkelt inte rätt kvalitet, säger Anna Edberg och fortsätter. Olivoljorna är inte bra och du betalar ett pris för något som ska vara en premiumprodukt.

– Det känns inte som något man vill ha på sin sallad, säger programledaren Sofia Geite.

Brister i tillsynen

– Att dessa bomullsfröoljor fortfarande säljs som extra jungfruoljor av hög kvalitet visar på brister i tillsyn och märkning, säger Anna Edberg.

Att testvinnaren, en olja av bättre kvalitet, är billigare per liter än en bomullsolja kan bero på flera faktorer. Till exempel kan vissa tillverkare ta ut höga priser på grund av sitt varumärke eller marknadsföring, även om produkten inte är i nivå. Dessutom kan bomullsfröoljor ha kostnadsbesparande produktionsmetoder som innebär att de säljs till en lägre kostnad, men till ett högt pris för konsumenterna på grund av vilseledande märkning.

Strikta tester och smakpaneler

– Olivolja är noga reglerad inom EU, och testerna omfattar både kemiska och fysikaliska analyser, säger Anna Edberg.

En professionell smakpanel, godkänd av ett internationellt olivoljeråd, är utbildad under ett år och är specialiserad på att upptäcka smakfel som inte kan ses i labbtester. För att klassas som extra virgin olja måste oljan vara fruktig och helt fri från defekter.

Det visar vikten av att vara uppmärksam på vad man köper och att man där det är möjligt förlitar sig på oberoende tester och rekommendationer som t.ex. Råd och fynd för att undvika att bli lurad.

– Olivolja är inte som ett fint vin, som blir bättre med åren, säger Anna Edberg, men se till att hålla korken stängd så att den inte kommer i kontakt med syre och förvara den mörkt och svalt, så håller din olivolja fräsch längre.

Här är de tre bästa och de två sämsta oljorna i testet

Bäst i test:
1. Coop, Olivolja extra virgin fruttato, 184 kr litern
2. De Cecco, Extra virgin olivolja classico, 260 kr per liter
3. Zeta, 100 % italiano fruttato medio extra virgin olivolja, 240 kr per liter

Bomullsfröolja:
La Española, Extra virgin olivolja, 227 kr litern
Terra Delyssa, Extra virgin olivolja, 176 kr litern

Källa: Råd och fynd

Så här går testet till

Testet fokuserade på flera viktiga kvalitetsaspekter:

  1. Fruktighet: En bra extra virgin olivolja ska ha en tydlig fruktig karaktär, vilket visar att oljan kommer från färska och mogna oliver.

  2. Bitterhet: Bitterhet är en naturlig del av smaken av en högkvalitativ olivolja, vilket är ett tecken på att oljan innehåller nyttiga fenoler.

  3. Mognadsnivå och defekter: Kvaliteten på olivoljan påverkas av hur mogna oliverna är vid skörden och om det finns några defekter, som härskna eller jästiga smaker.

  4. Syrahalt: Surheten är en avgörande faktor för att bestämma kvaliteten på oljan. En låg syrahalt tyder på att oliverna förädlades snabbt efter skörd och att oljan är av hög kvalitet.

Källa: Råd och fynd

imageproxy.a2d.tv?source=https%3A%2F%2Ftvmedia.image service.eu north 1 prod.vmnd

Idag 07:33

Här kan du se hela inslaget om vilka jungfruoljor som var bäst och sämst i test

Streama Nyhetsmorgen på idag nyheter Play

Nyheter varvas med djupgående diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.

Jenny & Steffo


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa