Nästan fyra av tio företagare anmäler aldrig brott, visar en ny rapport som Företagarna tagit fram.
Den främsta anledningen till att man inte anmäler brotten är för att det inte är någon idé att anmäla dem.
– I en drömvärld hade jag givetvis hoppats att även småbrott skulle kunna hanteras av polisen, säger företagaren Simon Vikström.
Simon Vikström driver ett bryggeri söder om Uppsala och för ungefär ett år sedan utsattes hans verksamhet för ett inbrott. Tjuvarna stal inget av något större värde, men entrédörren var uppbruten. Han försökte först anmäla brottet, men efter att ha stått i en lång telefonlinje som drog ut på tiden gav han upp med att polisanmäla brottet.
– Min tidigare erfarenhet efter att han anmälde ett bedrägeriförsök var att det lades ner och jag har hört från andra företagare att det inte blir något av det, säger han.
Jag ser ingen mening med att rapportera
I en undersökning gjord av medlemsorganisationen Företagarna svarar nästan 40 procent av företagarna att de aldrig polisanmäler brott. Det är nästan en fördubbling jämfört med 2017. Av de företagare som blivit utsatta för brott svarar fyra av tio att de inte ser någon mening med att anmäla brottet.
Den näst vanligaste förklaringen är att det är för krångligt att polisanmäla. Tobias Adielsson, brottsexpert på Företagarna, tror att hans medlemmar vill göra en anmälan men att de av tidigare erfarenhet sett att det inte leder någonstans och därför gav upp.
– Konsekvenserna av detta är att brotten mot företagen blir osynliga. Polis, myndigheter och politiker använder statistiken och ser verkligheten genom den, då kan de inte sätta in rätt mått, säger han.
Påverkar landets företagare
Undersökningen visar också att företagare som inte anmäler brott på grund av risk för straff har fyrdubblats på två år, från en procent till fyra procent.
– Jag tror att den gängbildning vi ser i Sverige även påverkar Sveriges företagare. De ser att det här är ett sätt att tjäna pengar och fokusera på entreprenörer, säger Tobias Adielsson.
Simon, som driver bryggeriet, fick betala självrisken för den trasiga dörren och önskar att det var lättare att polisanmäla brott.
– Det är klart att det hade varit väldigt trevligt om man hade känt till att inte ens småbrott skulle löna sig för de som begår brotten så att de faktiskt åker dit, säger han.