Förlåt, men vad vet ni om det här egentligen? | Viktor Barth-Kron

original


Försvarsutskottet är en sympatisk konstruktion. Alla riksdagspartier, från gröna blomsteraktivister till mörkblå kanonbåtare, sätter sig ner tillsammans och kommer fram till en gemensam syn på vad svensk säkerhet behöver.

Utöver det trevliga signalvärdet och den folkliga förankringen ger konstruktionen med bred samsyn kring pengar och militära prioriteringar försvarspolitiken förutsägbarhet och stabilitet över tid.

Det är bra. Om bara omvärlden var lika stabil som försvarsutskottet.

Erfarenheterna från de senaste decennierna är att utvecklingen – både säkerhetspolitisk, ekonomisk och teknisk – tenderar att göra försvarsbeslut inaktuella på kortare tid än vad det tog att förbereda dem.

Vad vet egentligen Peter Hultqvist och Morgan Johansson om det?

Det finns också något lite absurdistiskt i det kollektiva, politiska detaljpockandet.

Ta till exempel Socialdemokraterna som rapporterar oliktänkande i slutet av årets rapport: De anser att ett nytt regemente som ska heta I22 bör inrättas i Kiruna.

Det är möjligt att det skulle vara en bra idé, den bästa av alla tusentals möjliga prioriteringar för decennier framöver, men vem vet egentligen Peter Hultqvist och Morgan Johansson om det?

Vi pratar om ett parti som inte såg kriget komma ens när 150 000 ryssar stod vid gränsen och som på ett par veckor gick från att vara helt säker på att en NATO-ansökan skulle vara farlig till att vara lika absolut säker på Nato som en garant för säkerhet.

Försvarspolitik är politik och politiska beslut måste i slutändan fattas av politiker, men att dagens kommittémedlemmar vet exakt hur man bäst organiserar en armé 2035 kanske inte verkar helt troligt.

En annan socialdemokratisk åsikt är lättare att acceptera: Det är en oro att försvarsutskottet inte har svar på finansieringsfrågan.

De ytterligare 53 miljarder kronor per år som nämnden vill se i framtiden är en riklig summa pengar, som inte kan ordnas genom bortglömd förändring i Finansdepartementets kaffemaskin.

Politisk verksamhet är nästan alltid en fråga om prioritering mellan olika värdiga ändamål. Försvarsutskottets roll är däremot att bestämma hur mycket pengar det skulle vara lämpligt att göra sig av med – att gräva upp pengarna blir någon annans problem.

Socialdemokraterna anser att upprustningen, som de flesta andra partier vill göra, bör finansieras genom någon form av skatt på höga inkomster och kapital.

De borgerliga tror, ​​inte oväntat, att höjda skatter skulle vara dåligt för ekonomin, vilket i förlängningen ger mindre pengar till viktiga saker – till exempel försvaret.

Varför är vi då tillbaka till där politiken brukar börja.

Bred samsyn är trevligt, men det är alltid lättast när alla tycker likadant.


Viktor Barth-Kron är politisk kommentator på idag nyheter.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen