Frankrikes Bardella leder EU-parlamentets största högergrupp

de6e7265 e650 4bbf 86de 8ec45b704f2c


Det blev försenat efter förlusten i det franska valet. Men nu har nationalförsamlingens ledarduon, Jordan Bardella som är partiledare och Marine Le Pen, som leder partiets arbete i det franska parlamentet, bestämt vilken partigrupp i EU-parlamentet som ska tillhöra. Det blir Patriots for Europe, som har initierats av Ungerns premiärminister Viktor Orbán.
Nationalförsamlingens 30 ledamöter i EU-parlamentet bidrar till att gruppen nu är riksdagens tredje största efter Kristdemokrater och Socialdemokrater. Och EU-parlamentarikern Jordan Bardella blir ledare för gruppen.

Alltså missat högernationalistiska ECR, där svenska SD ingår, till fjärde plats. ECR domineras av premiärminister Giorgia Melonis parti Brothers of Italy. Degraderingen är förolämpande mot henne.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán är en av initiativtagarna till den nya partigruppen i EU-parlamentet Patriots for Europe.  Hans Fidesz är medlem i gruppen.

Vid de senaste EU-toppmötena har hon argumenterat starkt för att ECR, som den dåvarande tredje största partigruppen, borde ha betydligt mer inflytande över hur EU:s toppjobb fördelas. Hon anser till exempel själv att hon borde ha fått delta i förhandlingarna om vem som ska bli ordförande i EU-kommissionen.
Nu har istället kristdemokratiska, socialdemokratiska och liberala regeringschefer gått med på att föreslå den tyska kristdemokraten Ursula von der Leyen till posten.
Men i riksdagen Melonis partigrupp kommer fortfarande att ha mer inflytande än Orbáns/Bardellas. Patrioter för Europa är bara en variant av den partigrupp som kallas ID, som har varit politiskt isolerad i EU-parlamentet.
Förutom det ungerska regeringspartiet Fidesz, österrikiska FPÖ (vars ledamöter lämnade parlamentet i Wien när Ukrainas president Volodymyr Zelenskyi höll ett videotal där) och italienska Lega (vars partiledare Matteo Salvini poserade i EU-parlamentet med Putin-tröja 2015 i protest mot EU:s sanktioner efter Rysslands annektering av Krim).

Italiens premiärminister Giorgia Meloni.

Medlemmar från andra grupper vill inte ha något med dessa högerextremister att göra. “Cordon sanitaire” som applicerades mot ID för att hålla extremhögern på armlängds avstånd sägs användas mot patrioterna. Konkret innebär det att när gruppen i kraft av sin storlek skulle kunna utse en ordförande i en av riksdagens utskott, kommer övriga ledamöter att enas bakom en alternativ kandidat. Samma metod blockerade nationalförsamlingen i det franska valet i söndags.
Patrioterna kommer inte heller att bjudas in till förhandlingar om ny lagstiftning.

Giorgia Melonis ECR-grupp är inte lika avsky. Det finns till exempel med i kohandeln om vilka partier som ska leda de olika nämnderna, även om ECR inte är rent i mångas ögon. Till exempel ses det som starkt att gruppen skulle kunna bli ordförande i riksdagens Libe-utskott. Kommittén behandlar grundläggande mänskliga rättigheter medan Meloni gör det svårare för hbtq-personer att bo i Italien.
En av de stora frågorna inför EU-valet i juni var om partierna på extremhögern kunde samlas i en enda stor partigrupp för att maximera sitt inflytande. Så det blir inte så. Dessutom är det högst tveksamt hur goda relationer kommer att vara mellan ECR och Patriots.
ECR degraderades till fjärde plats när Spaniens Vox, med sina sex medlemmar, lämnade och gick över till Patriots. hävdar Vox att Meloni alltid kommer att vara “vän och allierad”. Från Giorgia Melonis sida har det varit knäpptyst efter gruppbytet.

EU-parlamentets partigrupper

Den 9 juni valdes 720 ledamöter från 27 EU-länder in i Europaparlamentet. Efter att alla partigrupper har haft sina konstituerande möten fördelas medlemmarna enligt följande:

EPP (Svenska M och KD): 188 ledamöter

S&D (S): 136 medlemmar

Patriots for Europe (inget svenskt parti): 84 medlemmar

ECR (SD): 78 medlemmar

Förnya (C och L): 76 medlemmar

De gröna (MP): 53 ledamöter

Vänstern (V): 46 medlemmar

Dessutom finns 59 medlemmar som är oberoende eller ännu inte ingår i en partigrupp.

Källa: Europaparlamentet.

Läs mer.
Bakslag för nationalförsamlingen – vänsterns största i det franska valet


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen