Friskolornas nya företrädare kritiseras för sidbyte

0a763cbe 6f4d 4ddf 8798 b5ab25cb9d2e


Sveriges lärarordförande Anna Olskog kritiserar Andreas Mörck för att ha gått över till andra sidan.
Han var tidigare kanslichef på Sveriges lärare och blir från september ny förbundsdirektör för friskolornas nya bransch- och arbetsgivarorganisation Almega utbildning.
Särskilt som han, efter att ha bytt sida, nu försvarar aktiebolagens rätt att driva skolor, säger Anna Olskog.
“För en person som tidigare haft en ledande roll i Sveriges lärare har jag svårt att se hur ett sidbyte som detta kan förenas med de synpunkter han representerade i sin tidigare roll”, skriver Anna Olskog i ett mejl till DN.

Sveriges lärare arbetar på skolföretag som drivs med vinstintresse får inte finnas kvar i det svenska skolväsendet.
Andreas Mörck är fri att ha en annan tjänst, säger Anna Olskog.
“Men då måste han också vara beredd på kritik från oss som tycker att det inte är trovärdigt att helt vända på frågan om marknadsskolan”, skriver hon.

Anna Olskog, ordförande för Sveriges lärare, är kritisk till att Andreas Mörck byter sida för att representera charterskolorna.

Foto: Nicklas Thegerström

DN har kontaktat Friskolornas tidigare vd Ulla Hamilton, som inte vill kommentera. Men Karin Johansson, som är vice vd för svenskt näringsliv, håller med om vad Andreas Mörck sa till DN, att aktieskolorna är avgörande för valfriheten i det svenska skolsystemet.
– Annars har man inte tillräckligt stort utbud av alternativ, säger Karin Johansson.
Hon lyfter fram en undersökning gjord av Institutet för företagsforskning som visar det det är bättre för elever i kommuner där det finns en hög andel fristående skolor.
– De presterar generellt bättre där, så konkurrensen driver kunskapen, oavsett vilken skolform man går, säger Karin Johansson.

Det motsägs av oberoende undersökningar från Skolverket som visar det värre är det för elever som gått i fristående skolor när de kommer till gymnasiet och universitetetjämfört med elever med samma betyg som gick i kommunala skolor.
– Ja, men vi har mycket att önska när det kommer till metod och analytisk förmåga i de undersökningarna, säger Karin Johansson.
Andelen elever som går i friskolor har ökat konstant under de senaste 20 åren. Det gör att de måste ta ett större ansvar för att ta sig an de stora utmaningarna, enligt Andreas Mörck.
Han menar att friskolebranschen behöver “städa upp sin egen bakgård”.
Redan för två år sedan skickade svenskt näringsliv ut liknande meddelanden, enligt Karin Johansson.
– En reform som friskolereformen behöver hela tiden vårdas och utvecklas för att den ska kunna leverera på bästa sätt, säger hon.

– En reform som friskolereformen behöver hela tiden vårdas och utvecklas för att den ska kunna leverera på bästa sätt, säger Karin Johansson.

Foto: Tryckbrand

Hon nämner kösystemet som hon menar minskar valfriheten och stänger ut elever som det är utformat idag. Ersättningssystemet som kan behöva ändras för att bli mer rättvist. Betygssystemet som behöver spegla kunskapsnivåerna bättre.
Har företagsintresseorganisationer varit för passiva?
– Om vi ​​pratar kvalitet i grundskolan är svaret ja. Tidigare har näringslivets organisationer främst varit intresserade av de skolformer som ligger närmast arbetsmarknaden, det vill säga yrkesutbildningar och högskoleutbildningar.

Andreas Mörck blir ny förbundsdirektör för den nystartade Almega-utbildningen som ersätter friskolornas riksförbund.

Foto: Filip Powidzki Casserblad

– Nu kan vi konstatera att det finns ett skriande behov av fler som vill läsa naturvetenskapliga program och ingenjörsutbildningar, vilket gör att vi behöver engagera oss mer i grundskolan.

För att få till mer samverkan kommer Andreas Mörck att uppmana företagen att utforma någon slags branschstandard.
Vem som helst ska inte få driva friskolor, “man måste ha rätt mål”, säger han.
– Ja, friskolebranschen behöver en etisk plattform, en värdegrund för hur man ska agera, säger Karin Johansson.

Friskolorna har inte tagit ansvar för betygsättningen, säger utbildningsminister Lotta Edholm.

Foto: Ali Lorestani

Även utbildningsminister Lotta Edholm (L) lyfter fram betygssättningen som ett av många områden där friskolorna måste förbättras.
– Att de inte tagit det ansvaret är bara en av flera anledningar till att vi måste göra stora förändringar från politiskt håll, säger Lotta Edholm.
Egentligen påverkar inte den nya föreningen Almega utbildning och tillsättningen av Andreas Mörck det lagstiftningsarbete som regeringen påbörjat för att skärpa reglerna, anser hon.
– Det påverkar inte politiken så mycket, inte heller vårt arbete med att ta bort de osunda drivkrafterna, som man verkligen behöver ta bort från friskolesystemet, säger hon.
Läs mer:
Friskolornas nya chef: “Viktigt att vi städar vår egen bakgård”


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen