Väl inne i studentfirandet ska de misstänkta gärningsmännen ha frågat efter en specifik person, enligt åtalet.
När en festdeltagare försökte larma polisen ska han ha blivit knuffad och hotad med ett vapen riktat mot honom. De misstänkta gärningsmännen försökte även ta personens mobiltelefon för att förhindra ett nödsamtal, enligt åtalet. Det är på grund av detta som de fyra personerna, förutom grovt olaga hot, även åtalas för grov misshandel i rättegången.
Senare fick samma målsägande även sin bostad beskjuten vid två tillfällen. Polisens hypotes är att skjutningarna var hämndaktioner eftersom personen försökte ringa 112.
När de misstänkte inte hittade personen de sökte, de lämnade lokalen innan polisen hann komma. Senare under natten kunde polisen spåra och stoppa två bilar, varefter åtta personer som troddes ha deltagit i stormningen greps.
Bland annat hittades munskydd i bilarna som matchade den mask som gärningsmännen använde. Inget vapen hittades.
De åtta personerna som greps under natten till den 6 juni greps senare, med varierande sannolikhet misstänkta för inblandning i stormningen.
Trots det räckte bevisen bara för att åtala fyra personer. Personerna, som är mellan 17 och 21 år, åtalas för grovt olaga hot och grov misshandel i domstol.
Polisen bedömer att tre av dem tillhör den så kallade Ronnaphalangen i det kriminella Södertäljenätverket, varav en pekas ut som en ledargestalt inom falangen. Den fjärde tilltalade bedöms också ingå i Södertäljenätet, men mer kopplat till en gruppering kopplad till stadsdelen Västergård.
Kammaråklagare Carl Mellbergvem väckte åtal, säger att bevisen är starka.
– Bevisningen är tillräcklig för en fällande dom enligt min mening, baserat på övervakningsmaterial, förhörsdata och utredningsåtgärder rörande mobiltelefoner, säger han.
Rättegången kommer att äga rum den 11, 12 och 13 september. Alla fyra åtalade nekar till brott.
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.