Fyrverkerier från lyxyacht startade skogsbrand – 13 åtalas

4bb23cf7 b1bf 46d2 abf2 3d2a5958a62a4bb23cf7 b1bf 46d2 abf2 3d2a5958a62a

Uppgifterna om hur branden ska ha startat väckte stor ilska bland lokalbefolkningen på ön under lördagen. En barrskog på Hydra, öns enda, fattade eld när fyrverkerier avfyrades från en lyxyacht förtöjd i vattnet. Enligt grekiska myndigheter ska det ha förekommit vittnesuppgifter till händelsen.
Ungefär ett dygn senare greps 13 personer vid en småbåtshamn utanför Aten. Alla de gripna är grekiska medborgare och arbetar på yachten, enligt Reuters.

På söndagen dök de upp misstänkta upp i rätten, en domstol i kommunen Pireus sydväst om Aten, för att svara på misstankarna. Senare på söndagskvällen meddelade åklagare att alla 13 besättningsmedlemmar åtalades för mordbrand, skriver Reuters. Alla nekar till anklagelserna.
Besättningen och kaptenen kommer att svara på anklagelserna inför en utredare på onsdag, enligt den grekiska nyhetsbyrån ANA.
Åklagaren har begärt att båten ska tas i beslag, enligt Greklands minister för klimatkris och civilskydd Vasilis Kikilias.
– Det återstår att se av deras vittnesmål vad de har, och inte har, gjort, sa Kikilias, enligt Väktaren.
Yachten, som måste ha chartrats av utländska turister, heter Persefoni I – en 53 meter lång lyxbåt som under högsäsong kan hyras för drygt 3,3 miljoner kronor i veckan.
Sex flygplan och två brandkårer kallades in för att bekämpa bränderna. När branden äntligen var släckt hade en stor del av skogen förstörts, runt 1 200 hektar.
Sedan förra årets svåra skogsbränder har Grekland skärpt sina lagar om mordbrand. Nu kan de ertappade dömas till upp till 20 års fängelse och böter på över två miljoner kronor.

Läs mer:
Fyrverkerier avfyrade från lyxyacht – startade skogsbrand


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen