Gallant till Washington – efter Netanyahus vapenutspel

1f43cf4a c290 4a54 abaf e1b62d43206a


På lördagskvällen kom uppgifter om att Gallant var på väg till Washington, för att diskutera bland annat kriget mellan Hamas och Israel, Gazas framtid och vapenförsäljning. Huvudmålet med besöket tros dock vara att få USA att skicka en sändning tunga vapen som Israel hävdar att Biden medvetet kommer att ha stoppat, skriver Israels tider. Paketet som skulle ha stoppats innehåller 3 500 så kallade “dumbomber”, eller ostyrda bomber som faller fritt till marken, enl. Politico.

Det var tisdag När Netanyahu attackerade USA i ett videouttalande och anklagade Biden-administrationen för att pausa flera vapenleveranser, ett beslut som han kallade “obegripligt”.
I efterhand har Netanyahu försvarat sitt beslut att gå ut offentligt med sina anklagelser, senast på söndagen under det veckovisa regeringsmötet, skriver Israels tider. För cirka fyra månader sedan ska ett “dramatiskt fall” när det gäller amerikanska vapenleveranser ha skett, enligt den israeliska premiärministern.
– Under flera veckor bad vi våra amerikanska vänner att skynda på leveranserna. Vi gjorde det gång på gång, på alla nivåer. Jag vill understryka att vi har gjort det i slutna rum och sedan fått alla möjliga förklaringar. Men vad vi inte fick var en förändring i situationen, sa Netanyahu.

I efterhand har Netanyahu försvarat att gå offentligt med sina anklagelser.

Foto: Jack Guez/AFP

Vita huset förklaras har blivit chockade över premiärministerns offentliga uppvisning och insisterar på att de inte förstår vad Netanyahu ska ha pratat om. En sändning av ostyrda bomber är känd för att ha stoppats för drygt en månad sedan, med rädsla för att Israel skulle använda dem mot det tätbefolkade Rafah i södra Gaza, vilket orsakar stor skada för de många civila i området. Vita huset har uttryckt stor frustration över det snabbt stigande antalet civila döda i Gaza. Bortsett från den enskilde avbrutna leveransen borde dock de andra ha fortsatt i samma takt, enligt Washington.
Enligt en israelisk säkerhetskälla var restriktionerna för vapenleverans nära att hävas – men att en svängning i Vita huset ska ha inträffat efter Netanyahus video.
I Washington kommer Gallant att träffa USA:s utrikesminister Antony Blinken och försvarsminister Lloyd Austin. Han förväntas också träffa CIA-chefen William Burns och det särskilda sändebudet Amos Hochstein, skriver Israels tider.

Inför resan kallade Gallant besöket “kritiskt” för krigets framtid. Försvarsministern besökte Washington senast i mars och den här gången väntas stanna till tisdag.
Netanyahu planerar själv att besöka kongressen i Washington den 24 juli.
Läs mer:
Många rapporteras döda i israeliska attacker mot Gaza City
Israels militärtalesman trotsar Netanyahu


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen