Gängkriminella värvar poliser – genom sexuella relationer

28 polis webb


Poliser läcker hemlig information till gängkriminella och rekryteras genom sexuella relationer.
Det visar en recension som
DN har gjort.
– Det är farligt för demokratin. Människor riskerar att tappa tron ​​på samhället, säger Martin Valfridsson, avdelningschef för Särskilda utredningar på Polismyndigheten till tidningen.

Polisanställda rekryteras av gängkriminella för att läcka hemlig information, varna för olika tillslag och berätta om arbetssätt. Det visar en recension som DN har gjort.

Enligt tidningen har det kommit 514 anmälningar om misstänkta läckor sedan 2018. Det har både lett till fällande domar, men det finns också fall som aldrig kunde bevisas.

Flera anställda inom polisen pekas ut – minst 30. Dessa har av olika anledningar tvingats sluta eller så pekas de ut som säkerhetsrisker.

Läckert – då mördas folk

Tidningen skriver att flera läckor har sammanfallit med minst fyra hämndattacker där personer mördats eller skadats.

Martin Valfridsson är avdelningschef för Särskilda utredningar på Polismyndigheten. Han utreder poliser som är misstänkta för brott och är bekymrad.

– Det är farligt för demokratin. Folk riskerar att tappa tron ​​på samhället, säger han till DN.

Rekryterad genom sexuella relationer

Granskningen visar att de kriminella rekryterar polisanställda genom flera olika metoder, bland annat genom att inleda sexuella relationer med strategiskt utvalda.

Dagens Nyheter har pratat med både kriminella och poliser. En brottsling berättar om ett förhållande han inledde med en kvinna.

– Jag sa att vi skulle bygga för framtiden. Men det jag ville var att se polisens uppgifter om mig, mina släktingar och vänner. Och potentiella fiender, säger han till tidningen.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen