George Clooneys kritik förödande för Biden i krisen

a9ff8f4b 1998 4675 951f a750181324f6


Skådespelaren, regissören och producenten George Clooney älskar Joe Biden. Han ser honom som en vän. Han tror på honom och beundrar honom.
Men han vill inte att presidenten ska kandidera till omval i november. Och hans motivering – presenterad i en New York Times-artikel – är förödande för Biden och hans kampanjledare.

För bara några veckor sedan var Clooney med som värd för ett stort evenemang för Biden och många mäktiga demokratiska givare i Los Angeles. Han upptäckte att presidenten hade förändrats. Han var inte samma Joe Biden som i valkampanjen 2020. Han var samma man som amerikaner såg i CNN-debatten mot Donald Trump.

Biden i debatten på CNN den 27 juni.

Diskussionen om Bidens liveklappning har studsat fram och tillbaka i USA i nästan två veckor. Presidenten har själv gjort klart att han inte tänker kliva åt sidan. Med några få undantag har toppolitikerna i kongressen valt att vara tysta eller har gjort det klart att Biden är partiets kandidat. Opinionsstödet har fortsatt att sjunka, men inte kollapsat.
Ur ett svenskt perspektiv kan dynamiken i krisen vara svår att förstå. Erfarenheter från Sverige visar att partiledarförändringar – även i sena skeden – kan ha en stabiliserande och positiv effekt. Men amerikanska partier har inte samma tydliga strukturer och ledarskap. De fungerar mer som kampanjmaskiner och än så länge fungerar den kampanjmaskinen för Joe Biden.
Hollywoodstjärnorna brukar – med få undantag – hjälpa demokraterna med vad som kallas berättande.
Nu vill en av drömfabrikens mest respekterade medarbetare förändra historien. En Oscarsvinnare, två gånger utsedd till världens sexigaste man. Stjärna i filmer med just nu spännande titlar som “Bränn efter läsning” och “Outhärdlig grymhet”.
Men George Clooney – en aktiv demokrat sedan barndomen – utgår från en iskall klar verklighet.

Ingen kan besegra åldrande och död. Inte ens en amerikansk president.

Nu vill en av drömfabrikens mest respekterade medlemmar förändra historien

Med Joe Biden som kandidat kommer demokraterna inte bara att förlora presidentposten, utan också majoriteten i kongressens båda kamrar, skriver Clooney. Han tillägger att det inte är hans privata åsikt – utan en bedömning han delar med varje senator, kongressledamot och guvernör han har pratat med, oavsett vad de säger offentligt.
“God natt och lycka till”, för att citera en annan av Clooneys filmtitlar.
Hans vittnesmål slår ner som en bomb i Biden-krisen. Han ansluter sig till några frispråkiga kongressmedlemmar och många politiska kommentatorer – inklusive framstående Obama-administrationsstrateger och talskrivare. Han kan också ha stöd av den tidigare talmannen för kongressen, Nancy Pelosi, som i vaga ordalag valde att hålla dörren öppen för diskussionen om Bidens ledarskap.
Kanske tål de inte den hårda verkligheten: Demokraterna är splittrade och det kan bli svårt för partiet att komma överens om ett gångbart alternativ med mindre än fyra månader till valdagen.
Trycket ökar Biden inför torsdagens presskonferens. Trycket ökar på ledarna i kongressen – de som sägs vara de enda som kan försöka övertyga Joe Biden att kliva åt sidan, när familjen och de närmaste rådgivarna vägrar.

Trycket ökar också på alternativen till Joe Biden – vicepresident Kamala Harris och framgångsrika guvernörer som Gavin Newsom, Gretchen Whitmer, JB Pritzker, Wes Moore och Andy Beshear. De har bjudit på sin tid, kanske av lojalitet mot presidenten och kanske med ett öga på presidentvalet 2028.
Vem, om någon, blir den första att kasta det manuset?
Läs mer:
Alla i Wilmington känner till “Uncle Joe”
Hetaste namnen att ta över om Biden hoppar av
Lojalitet och tondövhet – det är därför demokraterna har hållit fast vid Biden
Harris det naturliga valet – men har svårt mot Trump


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen